skip to Main Content

Kako odgojiti dijete da ne bude materijalist?

Stalno slušamo o materijalizmu u modernom svijetu. On zaista postoji i dosta smo ga svjesni. Neko kratko vrijeme činilo se da materijalizam više nije moderan način življenja, ali nedavno istraživanje pokazalo je potpuno suprotno. Materijalizam je posvuda.

Ako si roditelj vjerojatno se pitaš kako odgojiti svoje dijete da ne bude toliko ovisno o materijalnim stvarima u životu. Naravno – želiš da tvoje dijete bude sretno. Međutim, postoji određena svijest o problemima koji dolaze s materijalističkim načinom života. Na sreću, jedno istraživanje je pokazalo da postoji “lijek” za materijalizam koji je ustvari puno očitiji nego što misliš.

Tajna odgajanja ispunjenog djeteta

Materijalizam je ponašanje u kojem osoba smatra da su materijalne stvari važnije u životu od onih koje ne možemo dotaknuti – recimo, duhovnih vrijednosti. To je sistem vjerovanja u kojem osoba traži sreću u fizičkoj ugodi koja je nešto što donosi samo privremenu sreću.

Kad osoba stalno traži nešto izvanjsko kako bi zadovoljila potrebu za srećom nađe se u začaranom krugu neprestanog traženja sreće. Istraživanje je otkrilo da mala promjena može pomoći osobi da prevlada materijalizam.

Stručnjaci su istraživali preko 100 adolescenata u dobi između 11 i 17 godina. Pitali su ih da naprave nekoliko vježbi dizajniranih kako bi se utvrdilo koliku vrijednost pridaju materijalnim stvarima i koliko su zadovoljni s onim što imaju u životu.

Istraživanje je otkrilo direktnu povezanost između onih koji su bili zahvalniji i zadovoljniji s onim što imaju. Zaključak je da oni koji su zahvalni za ono što imaju nisu toliko okrenuti materijalizmu.

Kako naučiti dijete da bude zahvalno?

Sudionici istraživanja koji su pisali dnevnik zahvalnosti pokazali su najbolje rezultate. Možeš zatražiti od djeteta da svaki dan zapiše tri jednostavne stvari zbog kojih je zahvalno. Pisanje dnevnika zahvalnosti veoma je jednostavno i lako, ali može biti iznimno korisno ako dijete usvoji aktivnost i uvede ju u naviku. Ohrabruj svoje dijete da nikad ne odustaje i da se drži duhovnih vrijednosti u ovom modernom svijetu.

 

 

Back To Top