skip to Main Content

Kako podići samopouzdanje kod djece?

Dužnost je svakog roditelja stvoriti poticajno okruženje za svoje dijete i naučiti dijete da je strah sastavni dio života. Pobjeđivanje vlastitih strahova nužan je preduvjet uspješnom i sretnom životu. Osim toga, roditelji uspješne djece svoje mališane uče i nekim drugim zdravim i korisnim životnim navikama…

Vrijeme ima svoju vrijednost

Vrijeme je donekle kompliciran koncept za objasniti djetetu. Ako mališanu nešto ne pođe od ruke iz prvog pokušaja veoma je bitno da ga to ne obeshrabri i da nastavi pokušavati. Postizanje određenih korisnih i dobrih stvari u životu nemoguće je bez zdrave doze upornosti, truda i vremena. Jednom kada dijete primijeti da njegov trud može uroditi plodom osjećat će se samopouzdanije nego prije.

Vještina rješavanja problema

Čak ni najbolji roditelj ne može uvijek biti tu za svog mališana, a prvi susret s ovom problematikom često je prvi razred osnovne škole. Ono što roditelj može napraviti za svoje dijete jest naučiti ga kako se nositi s problemima u životu. Drugim riječima, dobar će roditelj svoje dijete naučiti vještini rješavanja problema. Ovo će izravno doprinijeti samostalnosti i neovisnosti djeteta, a to će se pozitivno odraziti i na njegovo samopouzdanje.

Poticanje dječje znatiželje

Poticanje dječje znatiželje dobro je iz nekoliko razloga, a razvijanje kognitivnih sposobnosti, samokontrole, fokusa te jačanje samopouzdanja samo su neke od njih.

Postavljanje izazova pred dijete

Svaki roditelj želi da se njegovo dijete osjeća sigurno i ugodno, ali bez zdrave doze nesigurnosti nemoguće je zaista odrasti. Roditelji samopouzdane djece ne boje se postaviti izazov pred svog mališana. Svaki put kada dijete riješi određeni izazov ono postaje jače i sposobnije nositi se sa svijetom koji nas okružuje.

Razumijevanje vlastitih osjećaja

Veoma se mali broj djece zna i može uspješno nositi s vlastitim osjećajima i emotivnim stanjima. Osjećaj samopouzdanja usko je povezan s mogućnošću nošenja s vlastitim osjećajima. Ovo je posebno bitno kada su u pitanju negativni osjećaji kao, primjerice, strah, ljutnja, frustracija, ljubomora i razočarenje.

Back To Top