skip to Main Content

Kako pomoći osobi koja mjesečari?

Priče o ljudima koji mjesečare često su poprilično zabavne. Ipak, mjesečarenje je ozbiljan poremećaj spavanja čije posljedice mogu biti itekako opasne, i to ne samo za osobu koja mjesečari već i za ostale ukućane.

Buđenje osobe koja mjesečari može biti pravi problem, osobito ako ne znaš kako to pravilno izvesti. Ako te zanima kako se nositi s osobom koja mjesečari važno je da razumiješ sljedeća pravila.

Što je mjesečarenje?

Do mjesečarenja dolazi kada se pojedinac nalazi u dubokom snu. Tijekom prosječne noći doživimo 4-5 ciklusa spavanja. Djeca stara između 2 i 7 godina najčešće su “žrtve” mjesečarenja. Mjesečarenje se obično pojavljuje otprilike dva sata nakon uranjanja u san, a može trajati od nekoliko sekundi pa sve do pola sata!

Je li ono opasno?

Mjesečarenje može biti veoma opasno, a i teško je probuditi nekoga iz tog stanja. Naime, ako ih se proba probuditi mjesečari najčešće postaju agresivni. Ipak, ako se nalaze u opasnoj situaciji svakako im moraš priskočiti u pomoć.

Kako pomoći osobi koja mjesečari?

Probaj ju zaustaviti bez da ju probudiš. Nježnim i polaganim pokretima okreni mjesečara prema krevetu, a ako je moguće učini to bez ikakvog fizičkog kontakta. Naime, dodir vrlo lako može prestrašiti osobu koja hoda u snu što pak dovodi do agresivnog ponašanja.

Ako se osoba koja mjesečari odbija vratiti u krevet svakako bi bilo dobro da ostaneš u njenoj blizini. S vremenom će sama otići natrag u krevet, a ako se nađe u opasnoj situaciji ti ćeš biti tu da joj priskočiš u pomoć.

U slučaju da trebaš probuditi ovu osobu probaj to također napraviti bez fizičkog kontakta. Najbolji način za probuditi nekog iz mjesečarenja je stvaranje buke. Naravno, opet trebaš biti na oprezu i sigurnoj udaljenosti, jer postoji mogućnost da će je i zvuk prestrašiti.

Nakon što se osoba koja je mjesečarila probudi vjerojatno će biti poprilično zbunjena, preplašena i dezorijentirana. Polako joj priđi i objasni joj što se dogodilo.

Ako mjesečarenje postane uobičajena pojava savjetujemo odlazak liječniku. Kad je u pitanju mjesečarenje većina će liječnika preporučiti takozvanu terapiju redovitim buđenjem, a u veoma rijetkim slučajevima i određene lijekove.

 

Back To Top