skip to Main Content

Kako razlikovati egoističnu i bezuvjetnu ljubav?

Istinska i bezuvjetna ljubav često ovisi o prijašnjim ljubavnim iskustvima. Osjećaji su korijen povezanosti između dvoje ljudi, a prije nego što postanemo zaista sposobni nekoga bezuvjetno voljeti često moramo proći kroz puno toga u životu.

Parovi često raspravljaju o tome što je prava ljubav i kako ona izgleda. Neki se od njih pitaju je li njihov partner s njima iz ljubavi ili iz navike, a drugi neumorno pokušavaju pronaći zlatnu sredinu kako bi se oboje osjećali jednako voljeni, ali to je puno lakše postići u teoriji nego u praksi.

Prva stvar koju moraš napraviti jest osvijestiti koliko voliš svoga partnera. Nakon što to osvijestiš, lakše ćeš shvatiti i na koje sve načine on voli tebe pa ćete moći usporediti volite li se istim intenzitetom. Naravno, čak i ako se volite podjednako uvijek će postojati neke sitne razlike jer svačija je ljubav posebna i samo njima svojstvena, ali u osnovi postoje samo dva tipa ljubavi – egoistična ljubav i bezuvjetna ljubav.

Egoistična ljubav

Kada se ljudi zaljube spremni su svom novom partneru pružiti sve što je u njihovoj moći, a ovo stanje često zamjenjuju za bezuvjetnu ljubav što je potpuno pogrešno. Zašto je potpuno pogrešno? Zato jer su uzbuđenost zbog viđanja s partnerom, potpuna fokusiranost na partnera i osjećaj da se vaši interesi, želje i očekivanja stopostotno poklapaju samo slika savršene ljubavi. Slika koje se u najvećem broju slučajeva zasniva na nerealnim očekivanjima. Skloni smo vjerovati kako nas partner mora voljeti jednako i na isti način na koji mi volimo njega, ali to je pogrešno. To je egoistična ljubav u čijoj se osnovi krije želja da budemo nagrađeni zato jer volimo drugu osobu. Egoistična ljubav ne vodi do bezuvjetne ljubavi.

Prava ljubav pretpostavlja bol i patnju, ali i osobni rast i realizaciju da nas nitko ne može voljeti na potpuno isti način na koji mi volimo.

Bezuvjetna ljubav

Onaj tko voli bez očekivanja voli najčišće, a svakome treba dopustiti da nas voli na samo sebi svojstven način. Iako se slažemo da je teško odoljeti tom iskušenju nemoj pokušati promijeniti način na koji te partner voli. Nikada se nemoj bojati svome partneru reći kako se osjećaš jer tvoji osjećaji mogu poslužiti kao putokaz do još ljepše ljubavi.

Back To Top