skip to Main Content

Kako se nositi s ljubomorom u vezi?

Svatko od nas barem je jednom u svom životu osjetio nalet ljubomore. Ljubomora se može pojaviti bilo kada i u bilo kakvoj vrsti odnosa, a ljubomora u vezi mnogo je kompleksnija stvar nego što se to na prvi pogled čini.

Ljubomora je mješavina straha, ljutnje, tuge, boli i zavidnosti. Neki od nas želju za kontroliranjem svog partnera prikrivaju ljubomorom. Premda i muškarci i žene mogu biti ljubomorni, svaki je spol izražava na sebi svojstven način. Žene češće osjećaju ljubomoru iz jednostavnog razloga što su povezanije sa svojim osjećajima i nije ih strah izraziti.

Ipak, ljubomora je nešto što treba dozirati i kontrolirati jer ona je u stanju uništiti cijeli ljubavni odnos.

Vjeruj svom partneru

Neprestano strahovanje od toga da ti partner neće biti vjeran dovest će do udaljavanja. Osim toga, osoba koja strahuje od nevjere automatski je manje privlačna od osobe koja se osjeća sigurno.

Nemojte se uspoređivati s drugima

Uspoređivanje između parova nikada nikome nije donijelo ništa dobroga, pa neće ni vama.

Vjeruj u sebe

Jako samopouzdanje najbolji je lijek protiv nepotrebne ljubomore. Manjak samopouzdanja vodi u ljubomoru, stoga je jačanje samopouzdanja odličan prvi korak do zdravijeg  i stabilnijeg ljubavnog odnosa.

Čuvaj se negativnih misli

Ljubomora se može pojaviti sasvim nenadano. Ako zapadaš u sumnju svaki put kad partner malo kasni trebaš se zapitati je li problem u tebi. Najgora stvar koju možeš napraviti jest prigrliti negativne misli. Umjesto toga pokušaj zadržati pozitivu i ljubomora će prije ili kasnije – iščeznuti!

Razgovaraj s prijateljem ili prijateljicom

Dijeljenje osjećaja često nam donosi olakšanje. Upravo iz tog razloga veoma je dobro razgovarati sa svojom najboljom prijateljicom ili prijateljem. Osim toga, dvije glave misle bolje od jedne, zar ne?

Male doze ljubomore nezaobilazni su sastojak zdravog ljubavnog odnosa jer one ukazuju na ljubav između dvoje ljudi. S druge strane, ljubomora u vezi koja prerasta u opsesiju i posesivnost pravi je otrov za odnos.

Pozitivno razmišljanje i dovoljno samopouzdanja odlični su regulatori ljubomore. Veoma je bitno da oboje uživate u svome odnosu bez straha. Vjeruj nam, u većini slučajeva nema nikakvog razloga za brigu.

Back To Top