skip to Main Content

Kako se nositi s problemom ovisnosti o partneru?

Ovisnost o partneru jedan je od najčešćih uzroka prekida, a problem nije sama ovisnost nego njene posljedice. Kada jedan od partnera počne biti previše ovisan o svojoj boljoj polovici i to do razine da postane posesivan, ljubomoran i ponekad paranoičan – druga osoba se počne udaljavati u potrazi za vlastitom slobodom.

Uvijek je bolje spriječiti nego liječiti, a postoji nekoliko stvari koje možeš poduzeti ako primijetiš pretjeranu ovisnost kod sebe ili kod partnera.

Ovisnost o partneru ne stvara se preko noći  

Osjećaj ovisnosti o partneru puno je više od obične ljubomore i temelji se na prošlim iskustvima, najčešće onima iz djetinjstva ili prijašnjih bliskih odnosa. Kada govorimo o bliskim odnosima i osjećaju duboke nesigurnosti te potrebe za stalnim afirmacijama ljubavi ne mislimo samo na intimne, ljubavne i erotične odnose.

Osobe sklone ovisnosti u vezi najčešće se osjećaju odbačenima od svojih roditelja, prijatelja ili bivših partnera. Ako se pronalaziš u ovome opisu veoma je bitno da najprije prihvatiš sebe jer jedino ćeš na taj način svome partneru ili partnerici moći objasniti zašto ti je neprestano potrebno njihovo odobravanje.

S ovim problemom moguće se nositi

Ovisnost o partneru u stanju je uništiti ljubavni odnos samo ako se o tom problemu ne razgovara. Komuniciraj sa svojim partnerom, podijeli svoje osjećaje i razgovaraj o stvarima koje ti narušavaju mir. Uživaj u ljepoti ljubavi. Ako se nalaziš na drugoj strani onda ti ne preostaje drugo nego da svog partnera naučiš da ti vjeruje i da ga naučiš što znači biti neovisan. Potrudi se da se tvoj partner ili partnerica osjeća vrijednim tvoje ljubavi, da nauči voljeti sebe i da shvati da je svakome potrebna sloboda.

Budite hrabri i ustrajni

Podijeli svoje strahove sa svojom boljom polovicom jer nitko ne može čitati tuđe misli. Radi na sebi, ali i na partnerovom samopouzdanju. Nemoj se bojati potruditi oko ljubavnog odnosa. Dopusti i sebi i partneru da se osjećate slobodno jer to je jedini put koji vodi do bezuvjetne ljubavi!

Back To Top