skip to Main Content

Kako uspješno komunicirati u vezi

„Svaki problem u obitelji, neovisno o tome koliko je velik ili malen, obično počinje s problemima u komunikaciji. Netko ne zna slušati.“ — Emma Thompson

Dobra komunikacija temelj je svake uspješne veze i svakog uspješnog odnosa. Pogledajmo primjer učenika i učitelja – ako učitelj ne zna sagraditi dobar odnos s učenikom, učenik će s vremenom prestati poštovati profesora. Tvoje komunikacijske vještine utjecat će na svaki odnos koji ostvariš u životu, a jedan od najbitnijih je, naravno, onaj ljubavni.

Ako želiš odnos izgrađen na poštovanju i povjerenju, najprije moraš poraditi na svojim komunikacijskim vještinama.

Uvedi svoju bolju polovicu u razgovor

Razgovarati ne znači samo čavrljati, već izgraditi povjerenje i duboku komunikaciju između dvoje ljudi. Dopusti svom partneru da se izrazi i kaže što misli i kako se osjeća. Uistinu saslušaj i razmisli o tome što ti tvoj partner poručuje.

Pokaži empatiju

Empatija je jedna od najbitnijih obilježja ljudskosti, a uz to je i nužan preduvjet smislenom i ugodnom razgovoru. Što to znači? To znači da kada poželiš razgovarati o nekoj osjetljivoj temi uz koju se vežu mnogi snažni osjećaji valja imati na umu kako i druga strana treba biti spremna na takav razgovor. Prije nego što sa svojim partnerom započneš ovakav tip razgovora, pobrini se da se oboje osjećate ugodno u svom okruženju. Izbjegavaj koristiti fraze kao „Ti si…“ i zamijeni ih sa „Ja mislim…“ ili „Osjećam se…”.

Nemoj pretpostavljati i optuživati

Najlakši način za završiti težak, emotivan razgovor je nešto pretpostaviti ili optužiti partnera. No nije sve crno-bijelo. Razmisli o tome kako se tvoja bolja polovica osjeća, podsjeti se da ste u odnosu oboje jednaki. Razgovor nije nešto u čemu trebaš dominirati ili „pobijediti“ već nešto prilikom čega trebaš poslušati partnera i pokušati razumjeti.

Uspostavi fizički kontakt

Neovisno o tome koliko je sam razgovor težak, pokušaj održati smirenost i otvorenost. Uspostavi fizički kontakt – dotakni partnerovo rame ili ga primi za ruku te mu na taj način daj do znanja da ga voliš i da će sve biti u redu.

 

#samoljubav #komunikacija #partner

Back To Top