skip to Main Content

Kako voljeti druge? Prvo nauči voljeti sebe

“Ako sam ne cijeniš sebe i ono čime se baviš onda ne možeš očekivati ni da će te svijet cijeniti.” – Oprah Winfrey

Voljeti sebe nikako nije najlakši zadatak na svijetu. Utjecaj djetinjstva i težih perioda u životu može biti neopisivo štetan kada je u pitanju zdravo samopoštovanje. Ipak, sve prolazi i sve se mijenja, a upravo kada nam je najteže dobro je prisjetiti se svog truda i napora, ali i dosadašnjih postignuća u životu.

Samopouzdanje i optimizam nužan su preduvjet za uravnotežen odnos sa svijetom koji nas okružuje, svijetom koji nas je spreman voljeti ako mu ponosno otkrijemo svoje kvalitete.

Kada je u pitanju voljenje druge osobe prva stvar o kojoj treba voditi računa zapravo je ljubav prema sebi. Bez zdrave doze samopouzdanja i samopoštovanja nema ni zdravog ljubavnog odnosa s drugom osobom. Osoba koja je sigurna u sebe i koja voli samu sebe, nikada neće podcijeniti ljubav koju dobiva od svog partnera.

Osim toga, ljubav prema sebi pomaže nam da budemo pozitivniji kada je u pitanju budućnost ljubavnog odnosa, a ova vrsta pozitive nužan je preduvjet snažnoj i iskrenoj povezanosti u kojoj oba partnera mogu uživati.

Ljubav prema sebi prvi je korak do sreće i radosti, a svatko tko samog sebe smatra uspješnom i privlačnom osobom poziva i druge da ga na isti način doživljavaju. Prije ili kasnije prava će ti osoba pristupiti i divit će se tvojim kvalitetama. Jedna stvar na koju ovdje valja paziti svakako su narcisističke tendencije jer  – umjerenost je ključ svega dobroga u životu. Prihvaćanje sebe jednako je bitno kao i voljenje sebe jer olakšava posao našem partneru kojeg ćemo na taj način lišiti suvišnih (samo)kritika.

Ukratko, tko ne voli sebe ne može zaista voljeti ni druge. U životu se valja držati onoga što znaš i što ti najbolje ide jer će te upravo zbog tih kvaliteta i drugi početi cijeniti. Uostalom, ljubav prema sebi učinit će te privlačnijom i uspješnijom osobom kako na ljubavnom, tako i na poslovnom, ali i svim drugim planovima.

Nemoj se bojati pokazati svijetu koliko vrijediš i koliko mu možeš pružiti.

Back To Top