skip to Main Content

Recepti za kavu koji će te oboriti s nogu

Uživati u kavi znači odvojiti trenutak za sebe. Ispijanje kave nezaobilazna je rutina neovisno o jutarnjoj žurbi kako bi se na vrijeme stiglo na posao. Danas ti donosimo nekoliko recepata koji će ti omogućiti da u svojoj jutarnjoj kavi uživaš više nego ikada prije!

Za ljubitelje cimeta

Sastojci: 230 ml punomasnog mlijeka, 900 ml svježe kuhane kave, 170 ml zaslađenog kondenziranog mlijeka i malo cimeta u prahu

Priprema: Obično mlijeko treba najprije staviti u mikrovalnu i pričekati otprilike 2 minute, odnosno dok ne počne kipjeti po rubovima. Nakon ovoga kondenzirano mlijeko treba ravnomjerno podijeliti u 4 šalice kave te zatim pažljivo uliti kavu. Zagrijano obično mlijeko zatim treba miješati dok se ne počne pjeniti, a zatim ga uz pomoć žlice ravnomjerno raspodijeliti u šalice s kavom.

Na kraju cijelu stvar treba začiniti s malo cimeta i uživati u neponovljivim okusima!

Tradicionalni tajlandski recept

Sastojci: 4 šalice jake, crne, filtrirane kave, 2 žličice naribanog kardamona, 60 ml zaslađenog kondenziranog mlijeka, 1 žličica ekstrakta badema, 90 ml Amaretta, malo leda

Priprema: Prva stvar koju treba napraviti jest mljevenoj kavi dodati kardamon, a zatim kavu pripremiti na uobičajeni način te uliti u šalicu. Nakon ovoga treba dodati i Amaretto ili ekstrakt badema ovisno o tome želiš li da tvoja kava sadrži alkohol.

Sve sastojke zatim valja dobro promiješati te uliti u četiri čaše koje već sadrže mrvljeni led te dodati jednu žlicu zaslađenog kondenziranog mlijeka. Ako želiš da tvoja kava bude nešto slađa okusa uvijek možeš povećati količinu kondenziranog mlijeka.

Za ljubitelje oraha 

Sastojci: 120 g nasjeckane tamne čokolade, 340 g slatkog vrhnja, 40 g šećera, 1/2 žličice cimeta, 2 žlice likera od oraha, 400 ml svježe pripremljene kave, malo šlaga

Priprema: Prva stvar koju treba napraviti jest u malu posudu staviti nasjeckanu čokoladu, a u mali lonac slatko vrhnje te pričekati da vrhnje počne kuhati. Nakon ovoga valja mu dodati šećer i cimet te dobro miješati dok se ne počne topiti. Ovu mješavinu zatim valja uliti u posudu s čokoladom i još jednom sve dobro promiješati.

Nakon toga treba dodati liker te (uz povremeno miješanje) pričekati da se sve ohladi i postigne sobnu temperaturu. Posudu zatim valja pokriti i staviti u hladnjak da se dodatno ohladi. Nakon ovoga trebat će ti mikser  pomoću kojeg ćeš mješavinu miksati otprilike 15 sekundi, a zatim je podijeliti na četiri čaše te mješavini dodati svježe pripremljenu kavu.

Na kraju sve treba dodatno obogatiti šlagom i kava je spremna za serviranje!

 

Back To Top