skip to Main Content

Koči li te sramežljivost?

Ponekad je veoma teško i nezahvalno biti sramežljiv, osobito ako se želiš povezati sa svojim prijateljima. S jedne strane sve što želiš raditi jest uživati po doma s odličnom knjigom u ruci. S druge strane, pak, želiš razgovarati s nekim jer ti to stvara ugodu.

Ideja da osobama koje su introvertirane nije potrebna interakcija s drugim ljudima potpuno je pogrešna. Stvar je, zapravo, veoma jednostavna – društveni aspekt života nešto je stresniji za sramežljive osobe stoga im je potrebno više odmora nakon, primjerice, večernjeg izlaska. Ako se prepoznaješ u ovom opisu i zanima te kako doskočiti na kraj ovom problemu vjerujemo da će ti ovi savjeti biti od koristi!

Uzmi si vremena i razmisli o potencijalnim temama za razgovor 

Anksioznost je jedan od najvećih neprijatelja introverata koji se imaju želju socijalizirati. Anksioznost, posebno u kombinaciji s činjenicom da introverti imaju manje iskustva kada su razgovori u pitanju, može rezultirati općom blokadom. Paradoks leži u činjenici da je većina ljudi, uključujući i introverte, sposobna sasvim normalno komunicirati jednom kada se pronađe tema koja odgovara svim sugovornicima.

Kao što je i inače česta pojava u životu – najteže je započeti razgovor. Upravo iz ovog razloga uvijek je dobro pripremiti nekoliko tema za razgovor prije izlaska iz kuće. Teme kao što su omiljene knjige, filmovi ili serije osobito su prikladne za započinjanje razgovora.

Pripremi se prije izlaska iz kuće

Nakon odabira tema za razgovor vrijeme je za mentalnu pripremu. Odvoji nešto vremena na opuštanje. Pronađi vlastiti balans jer on će uvelike utjecati na tvoju vještinu komuniciranja s drugim ljudima. Jednom kada si pronašao, odnosno pronašla, svoj balans vrijeme je da izađeš van i počneš razmišljati kao ekstrovert. Drugim riječima, vrijeme je da se uspraviš i razveseliš zbog ideje izlaska iz kuće, a ni osmijeh neće biti naodmet.

Rezultati jednog istraživanja pokazali su da se introverti koji se počnu ponašati kao ekstroverti čak i ako im to baš i nije posebno zabavno ubrzo također počnu i osjećati bolje, a sve zahvaljujući načinu na koji okolina reagira na njihovo ponašanje.

Pronađi partnera za izlazak

Ako odeš na party u pratnji osobe koja je tvoja sušta suprotnost osjećat ćeš se hrabrije. Tvoj će te partner za izlaske motivirati da razgovaraš s drugim ljudima čak i ako se osjećaš nesigurno.

Napravi pauzu

Introverte druženje s drugim ljudima veoma brzo počne umarati jer su u svakom trenutku svjesni velike količine informacija kojima obiluje njihova okolina. Upravo iz ovog razloga veoma je bitno da tu i tamo podvučeš crtu i napraviš pauzu kako iz tebe ne bi otišao i zadnji atom energije.

Back To Top