skip to Main Content

Korisni savjeti kako poboljšati pamćenje

Čini ti se da često zaboravljaš obaveze, imena ili lica? Naš je mozak poput knjižničara – čuva i pohranjuje informacije iz naše okoline, a u djeliću sekunde može pronaći određeni podatak, broj telefona ili nedavno sjećanje. No, ponekad mu to ide teže.

Ako često zaboravljaš gdje ostavljaš ključeve, imaš poteškoća sjetiti se što ti je netko rekao ili koje sve obaveze imaš, možeš pomoći svome mozgu da bolje pamti primljene informacije.

Čitaj

Čitanje knjiga, novina ili stručne literature povećava tvoje razumijevanje. Za vrijeme čitanja zapisuj kratke bilješke uz pomoć kojih ćeš se uvijek moći podsjetiti ako zaboraviš neki podatak ili ideju iz teksta.

Slušaj audio knjige

Dok voziš na posao, peglaš ili samo uživaš u slobodnom vremenu sigurno slušaš svoje omiljene radijske emisije. Zašto ne dati priliku i audio knjigama? Najzanimljivije i najvažnije informacije možeš zabilježiti na mobitel ili komadić papira kako bi ti uvijek bile dostupne za podsjećanje.

Zapisuj bilješke

Ako studiraš i imaš problema s pamćenjem gradiva, za ispite se možeš pripremati zapisivanjem bilješki iz lekcija. One mogu biti u obliku pitanja prema lekcijama ili u kojem drugom obliku za koji znaš da će te dočekati na ispitu.

Ova će ti metoda omogućiti da lekcije svladavaš lagano i s razumijevanjem, a ne da ih učiš napamet.

Izgovaraj na glas

Kada čitaš, izgovaraj na glas ključne pojmove i podatke koji ti ranije nisu bili poznati. Ono što izgovoriš ili nekome kažeš lakše pamtiš nego kada samo zapišeš ili pročitaš.

Podijeli informacije

Informacije koje trebaš zapamtiti podijeli na nekoliko dijelova. Tako ćeš lakše zapamtiti nove podatke i spojiti ih sa starima. Ova će ti metoda omogućiti pamćenje samo ključnih informacija, bez zamaranja dugim opisima.

Samoprovjera

Samoprovjera ne mora uvijek biti u obliku pisanog ispita. Ustvari, putem pitanja koja nam drugi upute svakoga dana preispitujemo svoje znanje, a da toga nismo ni svjesni! Zato se upitaj gdje su ti ostali ključevi, kada imaš termin kod doktora, je li pegla isključena i slično.

Vježbaj

Kada pokušavaš zapamtiti nešto važno, osiguraj se tako da informaciju zapamtiš na nekoliko načina. Izreci ju na glas kao naredbu, molbu ili čak povisi glas.

Back To Top