skip to Main Content

Lovorov list – čudotvoran i svestrani prirodni lijek

Još u doba antike Grci su svoje junake krunili lovorovim vijencima. Ulje od lovora se od davnina koristi u medicinske svrhe, ali i u proizvodnji sapuna, deterdženata i raznorazne kozmetike. No iako je biljka slavne prošlosti – lovorov list je danas najpoznatiji kao začin.

Stručnjaci se slažu kako je lovorov list odličan saveznik u borbi protiv iscrpljenosti jer dim od samo nekoliko listova u stanju je cijelu kuću okupati u krajnje opuštajućoj aromi (oprezno s vatrom!).

Lovor ima blagotvorno djelovanje na dišni sustav te pomaže sekreciju štetnih tvari u plućima što ga čini veoma korisnim u slučaju prehlada, gripa i viroza koje haraju svake jeseni. Sve što trebaš napraviti je u kipuću vodu staviti nekoliko listova svježeg ili sušenog lovora i inhalirati nastalu paru. Konzumacija samo 3 grama lovora dnevno pomaže regulirati šećer u krvi, pogotovo kod ljudi oboljelih od dijabetesa tipa 2.

Osim toga, lovor ima i blagotvoran učinak na našu probavu ako se trbuh netom nakon obroka namaže lovorovim uljem. Lovorovo ulje pomaže kod bolova u mišićima, ali i u slučaju prhuti, dok je lovor u prahu u kombinaciji s mlijekom odličan lijek u slučaju upale u mokraćnom sustavu.

Lovor nas čini pospanima, ali lovorov list je proizvod majke prirode što ga čini puno boljim rješenjem od tableta za spavanje. Uostalom, bilo koju vrsta analgetika nije dobro uzimati u kombinaciji s lovorovom jer lovor usporava njihovo djelovanje.

Lovor je također odličan kada je u pitanju prevencija raka jer pomaže u borbi protiv slobodnih radikala u organizmu koji, barem kada je rak u pitanju, potiču transformaciju zdravih stanica u stanice zaražene rakom.

Kada su u pitanju svakodnevni stres ili anksioznost lovor se još jednom pokazuje kao odlično rješenje zahvaljujući linalolu koji pomaže smanjiti izlučivanje hormona stresa u organizmu, pogotovo u sklopu aromaterapije.

Lovor je svestrana biljka i pravi dar prirode koji nam je u stanju pomoći kod raznih bolesti i oboljenja, a svatko kome je stalo do vlastitog zdravlja s lovorom naprosto ne može pogriješiti!

Back To Top