skip to Main Content

Malo poznate zanimljivosti o vegetarijancima: dio 1.

Većina nas vegetarijancima podrazumijeva ljude koji ne konzumiraju meso, ali to nije sve. Neki vegetarijanci svjesno konzumiraju meso, a saznali smo i kako najzagriženiji vegetarijanci počnu žudjeti za mesom nakon što popiju veće količine alkohola.

Sigurni smo da će ti zanimljivosti o vegetarijancima koje ti donosimo biti potpuna nepoznanica!

Vegetarijanska prehrana najprije se zvala “pitagorska prehrana”

“Vegetarijanstvo” je pojam skovan u 19. stoljeću. Prije 19. stoljeća prehrana zvana mesa nazivala se pitagorejskom prehranom. Ova je dijete nazvana prema Pitagori, grčkom matematičaru i astronomu. Pitagora je u jednom trenutku života jednostavno prestao konzumirati meso i to ne iz etičkih ili zdravstvenih razloga. Pitagora je, naime, vjerovao da se ljudi reinkarniraju u životinje.

Shodno tome, Pitagora je odlučio konzumirati samo kruh, med i voće i povrće, baš kao i mnogi njegovi sljedbenici. Ipak, Pitagora nikada nije uspio nagovoriti većinu Grka na ovu vrstu prehrane jer je konzumacija mesa bila duboko ukorijenjena u grčkoj kulturi.

84% vegetarijanaca počne opet konzumirati meso nakon samo jedne godine

Rezultati jednog američkog istraživanja pokazali su da se čak 84% modernih vegetarijanaca počne opet konzumirati meso u roku od jedne godine nakon započinjanja s vegetarijanskom prehranom. Skupina nad kojom je provedeno istraživanje sastojala se od 11 000 vegetarijanaca, bivših vegetarijanac i pojedinaca koji regularno konzumiraju meso.

Istraživanje je također pokazalo da čak 88% Amerikanaca starijih od 17 godina nikada nije isprobalo vegetarijansku prehranu, 10% jest, ali je odustalo, a ostalih 2% ostali su vegetarijanci. Ipak, samo 1 od 5 vegetarijanaca nastavlja s ovom vrstom prehrane. Unatoč svemu ovome valja naglasiti da većina bivših vegetarijanca konzumira manje mesa nego što je to bila sklona raditi prije pokušaja promjene prehrane.

Postoje različite vrste vegetarijanaca

Premda se vegetarijancima smatra pojedince koji ne konzumiraju meso, to nije nužno tako. Vegani su podskupina vegetarijanaca koja ne konzumira meso, ribu ili druge životinjske proizvode kao što su med, mlijeko ili jaja. Osim toga, vegani često izbjegavaju proizvode od svile, vune ili životinjske kože.

Lakto-vegetarijanci gotovo su identični veganima, ali s jednom bitnom razlikom – konzumiraju mliječne proizvode. Ovo-vegetarijanci pak konzumiraju jaja. Lacto-ovo-vegetarijanci konzumiraju i mliječne proizvode i jaja te ujedno čine glavni udio vegetarijanaca. Osim ovih skupina, postoje i određene skupine koje povremeno konzumiraju ribu, perad ili morske plodove. Naravno, debata radi li se zaista o vegetarijancima i dalje je otvorena.

Back To Top