skip to Main Content

Manje poznate zanimljivosti o zdravoj prehrani

Pitanje zdrave prehrane jedno je od najkontroverznijih pitanja današnjice. Provjeri znaš li ove, manje poznate činjenice o zdravoj prehrani.

Naljepnice na voću i povrću 

Voće i povrće je prije konzumacije, naravno, najprije potrebno oprati. Naljepnice također valja ukloniti premda su jestive, baš kao i samo ljepilo.

Konzumacija ljutih namirnica produžuje životni vijek

Rezultati jednog istraživanja provedenog na Harvardu pokazali su da svakodnevna konzumacija ljutih namirnica smanjuje rizik od preuranjene smrti za otprilike 14%. Rezultati nekih drugih istraživanja pokazali su da bioaktivni sastojci u ljutim namirnicama smanjuju količinu lošeg kolesterola i triglicerida.

Konzervirana riba zdravija je od konzerviranog mesa

Konzervirana hrana nije pretjerano zdrava, a glavni je razlog samo konzerviranje. Ipak, kada su ribe poput sardina ili lososa u pitanju stvari su ponešto drugačije. Sardina i losos izvrstan su izvor kalcija, a sve zahvaljujući mekanim kostima koje je moguće konzumirati bez većih poteškoća.

Rajčice gube svoj okus ako ih se skladišti u hladnjaku 

Rezultati jednog nedavnog istraživanja pokazali su da skladištenje rajčica na temperaturama nižim od 12 stupnjeva pridonosi stvaranju spojeva koji negativno utječu na njihov okus. Upravo iz ovog razloga rajčice je najbolje skladištiti na nekom tamnom mjestu, ne u hladnjaku.

Limun sadrži više šećera od jagoda 

Otprilike 40% jagode sačinjava šećer. Limun, s druge strane, sadrži oko 80% šećera kojeg je zbog citrusne kiseline teško uočiti. Učestala konzumacija limuna može dovesti do pojave pretilosti premda su šanse za to prilično male zahvaljujući netom spomenutoj citrusnoj kiselini.

Grožđe može eksplodirati ako ga se zagrijava u mikrovalnoj pećnici

Grožđe se ni u kojem slučaju ne smije zagrijavati u mikrovalnoj pećnici jer postoji velika vjerojatnost da će – eksplodirati. Uzrok ove pojave leži u činjenici da su bobice grožđa prilično male, a mikrovalovi prilično koncentrirani.

Okus čokolade smanjuje stres te pridonosi osjećaju opuštenosti 

Konzumacija čokolade pozitivno utječe na naše raspoloženje. Rezultati jednog britanskog istraživanja pokazali su da okus čokolade ima opuštajući učinak na živčani sustav. Ukratko, čokolada nas opušta bolje od bilo koje druge namirnice.

Back To Top