skip to Main Content

Mogući razlozi smanjene seksualne želje

Rezultati nedavnog istraživanja pokazali su da 11% žena između 18 i 44 godina pati od seksualnih problema. Ovaj postotak nije posebno visok, ali nije ni posebno nizak. Većina stručnjaka slaže se da sve varira od osobe do osobe jer je jednostavno nemoguće ustanoviti  što je to “normalan” libido, bez obzira na spol.

Kontracepcijske pilule 

Seksualnom željom upravljaju hormoni kao što je, primjerice, testosteron. Određene pilule smanjuju izlučivanje testosterona kod žena, što znači da izravno negativno utječu na libido. Rezultati jednog istraživanja pokazali su da je čak 25% volontera doživjelo pad želje za seksom slijedom redovite konzumacije kontracepcijskih pilula.

Ako ti se u bilo kojem trenutku učini da je tvoj libido manji zahvaljujući kontracepcijskim pilulama možda je vrijeme da razmisliš o alternativnim oblicima kontracepcije.

Loše raspoloženje

Depresivna raspoloženja mogu smanjiti libido. Seks jednostavno prestaje biti važan čimbenik u životu jer se organizam svojski trudi pobijediti u ratu s depresijom. Ovo vrijedi i za svaku drugu bolest. Uopće se ne mora raditi o teškoj depresiji da bi njeni negativni učinci bili po libido bili veoma izraženi.

Jedan od glavnih krivaca za depresiju svakako je svakodnevna izloženost stresu. Rezultati nedavnih istraživanja ukazuju na korelaciju između nepravilnog ritma srca i slabijeg pulsa povezanih s visokim razinama stresa i smanjenim libidom.

Najbolja stvar koju u ovom slučaju možeš napraviti jest početi vježbati. Fizička aktivnost organizmu signalizira da se udaljava od izvora stresa. Naravno, nakon naporne fizičke aktivnosti prijat će ti i dobar odmor.

Nedostatak samopouzdanja

Libido uvelike varira od osobe do osobe, što se njihovim partnerima/cama ponekad ne sviđa. Većina nas ima prilično jasnu ideju kada je u pitanju učestalost seksualnih odnosa. Najveći broj žena primjerice smatra kako su dva seksualna odnosa tjedno zlatna sredina. Ali nemoj se živcirati ako tome nije tako jer anksioznost može dovesti do negativnog viđenja vlastitog libida. Ovo, naravno, samo dodatno pogoršava situaciju i smanjuje želju za seksom.

Premda nam je svima ponekad teško voljeti sebe i paziti na sebe, kada je seksualni život u pitanju ljubav prema sebi je nužna. Najbolji lijek protiv slabog libida jest potpuno prihvaćanje vlastitog tijela i duha.

Back To Top