skip to Main Content

Može li hrana za utjehu riješiti loše raspoloženje?

Jedno je nedavno istraživanje potvrdilo da namirnice koje nas navodno umiruju zapravo nemaju utjecaja na naše raspoloženje. Istraživanje je, naime, pokazalo da loše raspoloženje traje jednako dugo kod onih koji se tješe svojom omiljenom poslasticom, kao i kod onih koji su u takvim okolnostima skloni ne konzumirati ikakvu hranu.

Rezultati jednog drugog, ali povezanog, istraživanja pokazali su da je većini ljudi čokolada omiljena hrana za utjehu.

Evo kako je istraživanje provedeno

Sudionicima istraživanja prikazana je video snimka napravljena s ciljem izazivanja osjećaja straha, anksioznosti i depresije. Nakon što su odgledali snimku, znanstvenici su sudionike podijelili u tri skupine:

  • skupina kojoj je dana željena utješna hrana
  • skupina kojoj je dana neutralna hrana (granola)
  • skupina kojoj nije dana hrana

Znanstvenici su mjerili raspoloženje svake od navedenih skupina, a ovo su rezultati njihovog istraživanja:

Utješna hrana u stanju je minimalno poboljšati raspoloženje, baš kao i neutralna hrana. Iako smo svi skloni vjerovati da je utješna hrana… utješna, istraživanje je pokazalo da, barem kada je u pitanju smanjivanje negativnog emocionalnog stanja, utješna hrana nije ništa bolja od bilo koje druge hrane. Učinak utješne hrane, kao i one neutralne, može se pripisati jednostavnom protoku vremena, odnosno činjenici da vrijeme zaista liječi sve rane.

Može li prehrana pomoći negativnom raspoloženju?

Hrana, ukratko, nema nikakav učinak na negativna emotivna stanja. Izbjegavanje visokokalorične hrane i okretanje zdravijoj prehrani i prehrambenim navikama puno su korisnije metode kada je u pitanju nošenje s negativnim raspoloženjima.

Uspješnost nošenja s negativnim raspoloženjima uvelike ovisi o našem mozgu. Masna i nezdrava hrana ili tona sladoleda neće ti pomoći da zaboraviš na loš dan ili nedavni prekid. Suočavanje s negativnim situacijama jedini je put prema naprijed. Rješenja problema obično ne padaju s neba, a svako loše raspoloženje prije ili kasnije prođe.

Hrana za utjehu nam zapravo uopće ne pomaže zato se radije okreni namirnicama koje čine dobro tvome organizmu. U zdravom tijelu zdrav duh!

Back To Top