skip to Main Content

Muči te pospanost? Možda da prestaneš s konzumacijom ovih namirnica

Cirkadijalni ritam prirodan je biološki ritam koji nas čini izrazito pospanima dva puta u danu – u dva sata poslijepodne i zatim u dva sata ujutro. Ovo, dakako, ne znači da se naše tijelo nije u stanju prilagoditi raznim uvjetima i okolnostima, a upravo je ta mogućnost prilagodbe razlog zbog kojeg obično ne odlazimo spavati u dva sata iza podneva!

Osim cirkadijalnog ritma i higijene spavanja, bitnu ulogu kada je u pitanju zdrav i kvalitetan san ima – hrana. Razne namirnice imaju različite učinke na naš organizam. Ako smo nedavno pojeli salatu ili voćku osjećat ćemo se osvježeno i spremno za rad, ali ako smo pojeli nešto teško, puno ugljikohidrata i masnoća osjećat ćemo se umorno.

Hrana uvelike utječe na naše raspoloženje i pospanost organizma, a osobito ove namirnice:

Pizza i hrana bogata ugljikohidratima 

Svatko od nas voli se tu i tamo počastiti ukusnim komadom pizze tijekom pauze za ručak, ali pizza, baš kao i kroasani, raznorazni pekarski proizvodi, tjestenina i slično na naš će organizam djelovati uspavljujuće. Upravo iz tog razloga dobro je izbjegavati hranu bogatu ugljikohidratima ako želiš produktivan dan na poslu!

Energetski napitci

Sigurni smo kako tu i tamo dođeš u napast otrčati do obližnjeg kafića i počastiti se omiljenim energetskim napitkom – Coca-Colom ili sličnim gaziranim sokom. Mi ti savjetujemo da pronađeš alternativu, osobito ako se želiš osjećati odmorno i svježe. Svježe pripremljena limunada ili narančada odlična su zamjena, baš kao i obična zelena jabuka! Energija dobivena konzumacijom energetskih napitaka, odnosno napitaka bogatih šećerom, izrazito je kratkoga vijeka, a nakon što efekt popusti na scenu stupa potpuni umor.

Crveno meso 

Crveno meso ubrajamo u teške namirnice koje obiluju “teškim” nutrijentima zbog čega ga je prilično teško probaviti. Ipak, ako se nikako ne možeš odreći mesa savjetujemo ti konzumaciju ribe, piletine ili puretine, a tu su uvijek i gljive, mahunarke, tikvice i masline kao odlične biljne alternative!

Back To Top