skip to Main Content

Začinsko bilje: omiljenim okusima do boljeg zdravlja

Bilo da su svježi ili osušeni, začinsko bilje i začini neizostavan su dodatak omiljenim jelima. Svi ih obožavamo jer upravo zahvaljujući njima špageti ispadnu još ukusniji, a rižotu daju onaj posebni okus u kojem se utapa naše nepce. Čak su i inače neodoljivi napitci, recimo kokteli i smoothieji, ukusniji kada u njih ubacimo koji listić mente.

Kopar

Ova je biljka suputnik mnogim obrocima. Od tjestenina, preko pečenki pa sve do salata, kopar uvijek treba biti prvi na dohvat ruke. Brojne su njegove pozitivne strane, a najzdraviji su dio njegove sjemenke. Čaj od sjemenki kopra pomaže normalnom funkcioniranju i poboljšanju probavnog sustava.

Bosiljak

Bosiljak je bogat tvarima koje smanjuju razinu kortizola u organizmu i pridonose osjećaju smirenosti u tijelu. Dobar je za ljude koji imaju problema s pamćenjem jer sadrži mnogo željeza. Tu su i brojni antioksidansi i ostale tvari koje u obliku esencijalnog ulja mogu liječiti i probleme s kožom.

Origano

Poznat po intenzivnom i gorkom okusu (zbog kojeg ga ili voliš ili ne podnosiš) origano se može koristiti za pravljenje čaja koji će pročistiti tijelo, osobito jetra. Ovaj začin sadrži omega-3 masne kiseline koje drže razinu kolesterola na normalnim razinama i istaknut je na svakom popisu ljekovitih bilja.

Kadulja

Ova predivna biljka ljubičastih cvjetova koristi se pri raznim prirodnim terapijama jer pomaže našem mozgu da se bolje koncentrira. Ako često jedeš tešku hranu, upravo ti kadulja može doći u spas i detoksicirati tvoj organizam od štetnih tvari.

Timijan

Ako ti treba organska pomoć pri relaksaciji – onda je timijan tvoj novi najbolji prijatelj. Osim što je bogat vitaminom B6 koji smanjuje razinu stresa, timijan ima izrazita antibakterijska svojstva koja će zaštiti tvoj organizam od infekcija.

Vlasac

Vlasac je biljka koja u prehranu unosi potrebnu dozu vlakana. A kako u njemu ima puno vitamina K pomoći će i u očuvanju kostiju!

 

 

Back To Top