skip to Main Content

Nauči opraštati i kada se to čini nemogućim

Gandhi je vjerovao da slabi ljudi ne znaju kako oprostiti. Za oprost je potrebno puno snage jer ponekad je teže oprostiti nego pretrpjeti samu nanesenu nepravdu.

Opraštanje je sposobnost koja se razvija s godinama, a posebno su teški slučajevi kada moramo oprostiti sebi samima. To često nije nimalo lak zadatak, ali evo nekoliko savjeta koji ti mogu pomoći oprostiti sebi.

Za početak oprost ne moraš izgovoriti na glas

Veoma je važno znati koga i zašto kriviš za svoju nevolju. Budi svjestan, odnosno svjesna, svog gnjeva i osjećaja krivnje. Jednom kada prihvatiš svoje emocije oprost se neće činiti toliko nemogućim. Čak i prije nego što drugoj osobi kažeš da joj opraštaš već će ti biti lakše zbog same spoznaje da napokon možeš nastaviti dalje sa svojim životom bez tog groznog osjećaja koji je tinjao u tebi.

Primjera radi, možda te povrijedio bivši partner koji je počinio preljub. Neopisivo je važno da pronađeš snage za oprost. Ne kako biste riješili problem same prevare već kako bi se tebi vratio unutarnji mir. Ako ne uspiješ pronaći snage za oprost u tebi bi se moglo nagomilati puno ogorčenosti koja će veoma negativno utjecati na tvoj daljnji život.

Oprosti si što žališ za stvarima koje ne možeš popraviti

Kad smo suočeni sa smrću bliske nam osobe zaista je teško ne kriviti svemir za nevolju koja nas je snašla. Jednako tako, teško nam je oprostiti sebi samima što nismo provodili više kvalitetnijeg vremena s osobom koja nas je napustila. Oprost će ti pomoći da se riješiš negativnih emocija, da ponovno staneš na svoje noge i korakneš dalje u život.

Nitko od tebe ne traži da zaboraviš loše stvari koje su ti se dogodile. Međutim, opraštanje nije nešto što radiš za osobu koja ti je nanijela bol već nešto što radiš za sebe. Opraštanje je, baš kao i većina stvari u životu, sposobnost koja se vježba s godinama. Upravo iz ovog razloga, savjetujemo ti da se istog trena baciš na trening!

 

Back To Top