skip to Main Content

Nauči se nositi s postblagdanskim stresom

U vrijeme blagdana sve blista i svjetluca i ljudi su sretniji nego inače. Ipak, gomila obaveza, odlasci u kupnju i priprema obilnih blagdanskih obroka ponekad znaju biti veoma iscrpljujući, a jednom kada sve to završi nerijetko se nađemo pod stresom.

Upravo ćemo se iz tog razloga u današnjem članku pozabaviti savjetima koji će ti pomoći da se lakše nosiš s postblagdanskim stresom!

Zamamna aroma agruma 

Rezultati raznih znanstvenih istraživanja ukazuju na to da izloženost aromi agruma ima blagotvoran učinak na naše raspoloženje te pomaže ublažiti stres. Ovaj učinak posljedica je povećane proizvodnje hormona noradrenalina koji utječe na naše raspoloženje. Eterično ulje limuna ili naranče pomoći će ti da se osjećaš bolje u tren oka!

Bezbrižne šetnje 

Ritam i ponavljajuća kvaliteta ove vrste šetnji imaju umirujuće djelovanje na naš mozak. Svakodnevni odlasci u šetnju i izlaganje zimskom suncu pozitivno utječu na izlučivanje serotonina (također poznatog i kao hormon sreće) u organizmu. Osim toga, bezbrižne šetnje smanjuju anksioznost i poboljšavaju kvalitetu i zdravlje sna. Polusatne bezbrižne šetnje jednostavno su odlične za naše zdravlje.

Smanji količinu neugodnog stresa 

Točka između palca i kažiprsta u tradicionalnoj je kineskoj medicini poznata kao “Hoku točka”. Blagi pritisak ove točke u trajanju od otprilike 30 sekundi u stanju je uvelike smanjiti količinu stresa koju trenutačno osjećaš u svom tijelu.

Smijeh je lijek 

Smijeh smanjuje količinu stresa u organizmu. Osim toga, smijeh jača i naš imunološki sustav stoga ne vidimo nijedan dobar razlog da se ne smiješ što je češće moguće!

Zaboravi na ideju savršenstva

Prestani se truditi da sve bude savršeno. Svijet se neće prestati okretati ako svoju kuću ne očistiš na vrijeme ili ako večera bude gotova pola sata kasnije. Umjesto toga ovu je energiju bolje uložiti u kvalitetno druženje s najmilijima. Na ovaj način tvoji će zimski dani biti sretniji i bezbrižniji.

Napravi plan kojeg ćeš se truditi pridržavati, ali ako uvidiš da je neke obaveze jednostavno nemoguće izvršiti na vrijeme jednostavno prekriži najmanje važne obaveze i to je to. Zapamti, stres nikada nikome nije uljepšao zimsko razdoblje, pa neće ni tebi!

 

Back To Top