skip to Main Content

Neobični načini kako iskoristiti koru banane

Kora banane završi u kanti za smeće i to je pomalo šteta jer postoje mnogi načini na koje ju možeš iskoristiti. Ona ti može biti od koristi u kuhinji, kada je u pitanju čišćenje, a neki je koriste i za održavanje ljepote.

Pomaže u borbi protiv akni 

Kora banane sadrži vitamine C i E, ali i kalij, cink, željezo i mangan. Ovi nutrijenti pomažu smiriti iziritiranu kožu, a mogu spriječiti i pojavu akni. Osim toga, kora banane sadrži i lutein te karotenoide – sastojke topljive u masnoći koji pomažu u borbi protiv upala i akni.

Primjena: Utrljaj koru banane u svoju kožu, pričekaj 10 minuta, a zatim se umij. Ovaj postupak treba ponavljati dva puta dnevno.

Smanjuje bore 

Lice se bora zbog smanjene fleksibilnosti kože. Kora banane bogata je antioksidansima i vitaminom C koji smanjuju vidljivost bora.

Primjena: Utrljaj koru banane u svoju kožu te pričekaj oko 30 minuta, a zatim se umij i nanesi hidratantnu kremu za lice. Ovaj postupak treba ponoviti tri puta tjedno.

Izbjeljivanje zuba 

Kora zrele banane bogata je kalijem koji pomaže ukloniti žute mrlje na zubima koje su rezultat uživanja u kavi, čaju ili borovnici.

Primjena: Nakon pranja zuba u zube treba 2 minute utrljavati unutarnju stranu kore od banane, a zatim isprati usta. Ovaj postupak treba ponavljati svakog dana.

Smanjuj vidljivost ožiljaka na tijelu

Kora banane može uvelike smanjiti oticanje ili crvenilo kože, a pomaže i kada je u pitanju vidljivost ožiljaka. Kora banane sadrži esterificirane masne kiseline koje su inače važan sastojak raznih krema koje smanjuju vidljivost ožiljaka.

Primjena: Koru banane treba utrljati u odgovarajući dio tijela te pričekati jedan sat ili preko noći. Ovaj postupak treba ponoviti svakoga dana.

Pomaže u borbi protiv migrena i glavobolja 

Ako tragaš za prirodnim lijekom koji će ti pomoći u vječnoj borbi protiv migrena i glavobolja toplo ti preporučujemo da se zagledaš u svoju košaricu s voćem. Kora banane pomaže smanjiti glavobolje, migrene, ali i bolove u leđima ili vratu, a sve zahvaljujući ogromnim količinama kalija koje sadrži.

Primjena: Prva stvar koju treba napraviti jest ostaviti koru banane da se jedan sat hladi u hladnjaku, a zatim je prisloniti na čelo ili bolni vrat i ostaviti tako dok ne poprimi sobnu temperaturu. Ovaj postupak može se ponavljati sve dok bol ne posustane.

Back To Top