skip to Main Content

Neuzvraćena ljubav – zašto toliko žudimo za tom osobom?

Svatko od nas barem je jednom u životu poželio biti s osobom koja mu je zbog ovog ili onog razloga bila nedostupna. Dotična osoba u tom je periodu možda samo bila previše zauzeta drugim stvarima u životu ili jednostavno prema nama nije gajila iste osjećaje kao mi prema njoj.  Ovdje se nameće  jedno jednostavno pitanje – zašto?  Zašto toliko žudimo za osobom koja nam ne uzvraća istom mjerom?

Taština

Taština je oblik samodopadnosti usko povezan sa slikom koju imamo o sebi, odnosno uz naše samopouzdanje.  Svi se mi želimo osjećati posebno i važno jer takvi osjećaji hrane naš ponos,  samouvjerenost i krajnju sliku o sebi. Nitko se od nas ne želi osjećati neželjeno.

Upravo je nepoželjnost česti rezultat neuspjelog pokušaja osvajanja srca osobe koja nam se sviđa i s kojom želimo biti. Sama činjenica da nam se sviđa osoba koju ne možemo imati u stanju je prepoloviti naš ponos na pola.  Kad se osjećamo povrijeđeno naš se um očajnički trudi vratiti izgubljeno samopouzdanje. Srce nikada ne treba osvajati na silu jer sve što time možemo postići jest dotično srce odgurnuti još dalje od sebe zbog čega ćemo ga samo još više željeti.

Nedostupnost

Nedostupnost na ljubavnom planu funkcionira veoma slično zakonima ponude i potražnje u ekonomiji. Vrijednost pojedine osobe to je veća što nam je ona nedostupnija, a neuzvraćena se ljubav veoma lako pretvara u opsesiju. Nedostupnost osobe s kojom želimo biti samo pojačava našu želju da budemo s njom.

Žudnja

Svi mi obično želimo biti s nekim tko ima drugačije poglede na život, tko je iskusniji ili ima drugačije seksualne porive u odnosu na nas. Skloni smo žuditi za pojedincima koje naša okolina cijeni i odobrava. Ovo vrijedi i za neke druge stvari u životu  – svatko tko traži dobar restoran najprije će ući u onaj koji već obiluje gostima.

Žudnja veoma lako prerasta u ljubomoru.  Ako nismo jedini koji žude za određenom osobom postoji velika vjerojatnost da će se cijela situacija pretvoriti u oblik natjecanja u kojem je jedini cilj pobijediti ljubavnog suparnika. Ljubav, odnosno stupanje u odnos s osobom naših snova, u stanju je podići naše samopouzdanje i obodriti naš ego.

Slobodno istražuj svijet ljubavi, ali svoje vrijeme nikada nemoj trošiti na nekoga tko te ne cijeni dovoljno. Neuzvraćena ljubav boli, ali bol je tu da nas ojača. Ljubav koju osjećaš prema sebi najbolji je pokazatelj tvoje vrijednosti.

Back To Top