skip to Main Content

Nevjerojatne promjene u ženskom tijelu nakon poroda

Dolazak novog života na svijet zaista je čarobna pojava. Trudnoća i porod unose brojne promjene u život novopečenih roditelja, ali velike promjene doživljava majčino tijelo. Osim uobičajenih promjena koje doživljava svaka majka, postoje neke koje ni najiskusnije majke ne očekuju.

“Fantomska” ritanja u trbuhu 

Ovo je vjerojatno najčudniji osjećaj koji novopečena majka može doživjeti. Naime, neke žene nakon poroda počinju osjećati “fantomska” ritanja u trbuhu unatoč tome što su upravo rodile. Jedna teorija ovaj sindrom objašnjava toliko snažnim privikavanjem tijela majke na pokrete u maternici tijekom trudnoće da ono ostaje posebno osjetljivo na ovu vrstu podražaja čak i nakon poroda.

Promjene teksture i boje kose 

Ispadanje kose tijekom i nakon poroda sasvim su uobičajene pojave. Ipak, neke žene doživljavaju promjene i kada su u pitanju tekstura i boja kose. Valovita kosa tako može postati ravna ili obrnuto!

Promijenjen osjet okusa

Postoji velika vjerojatnost da će novopečena majka nakon poroda doći do zaključka da joj omiljena hrana više i nije toliko omiljena. Promjene u prehrambenim preferencama veoma su učestali popratni simptom svake trudnoće, ali neke žene s ovom se pojavom susretnu tek nakon poroda.

Do ove pojave dolazi zahvaljujući hormonalnim promjenama u organizmu majke. Neke novopečene majke mogu postati alergične na određene namirnice s kojima nikada ranije nisu imale problema.

Drugačiji tjelesni miris

Neke žene nakon poroda doživljavaju promjenu kada je u pitanju miris njihovog tijela. Znanstvenici i dalje ne znaju je li za ovu promjenu odgovorna izmijenjena percepcija mirisa kod majke ili stvarna promjena tjelesnog mirisa. Promjene na ovom planu veoma su učestala pojava tijekom trudnoće, a ponekad ih se smatra i ranim znakovima blaženog stanja.

Zdravlje zuba

Brojne su novopečene majke primijetile povećane probleme s karijesom, a stručnjaci ovu pojavu smatraju posljedicom:

  • štetnog djelovanja želučane kiseline na zube, a koja je sama posljedica jutarnje mučnine
  • povećane konzumacije šećera koji uzrokuje propadanje zuba
  • povećanim razinama određenih hormona koji povećavaju rizik od upala

Sve ove promjene sasvim su nebitne i blijede u usporedbi s radošću rođenja djeteta i majčinstva!

 

Back To Top