skip to Main Content

Obitelj i djeca: zdrava dnevna rutina tijekom praznika

Zimski nam se praznici i blagdani približavaju velikom brzinom, a malo tko se više i iskrenije raduje zimskim radostima od naših najmlađih. Ipak sav taj entuzijazam izazvan, između ostalog, i predahom od domaćih zadaća ne znači nužno da treba zaboraviti na dnevnu rutinu.

Njegovanje osjećaja za dnevnu rutinu kod djeteta rezultirat će organiziranijom i uspješnijom odraslom osobom. Svakom je djetetu potrebna određena doza strukture kako bi mu život bio što je moguće lakši.

Ritam spavanja

Dijete naučeno na redoviti ritam spavanja san je svakog roditelja i veoma je bitno djetetu usaditi zdravi ritam spavanja. Nemoj svom mališanu dopustiti da tijekom zimskih praznika prespava pola dana jer to će se, između ostalog, loše odraziti i na njegovo zdravlje. Izuzetak su dani oko Božića kada je dugo izležavanje svima dozvoljeno.

Zdrave prehrambene navike

Svakom je djetetu potreban zdrav, cjelovit i redovan doručak. Dobre prehrambene navike rezultirat će manjom potrebom za nezdravim slatkišima između obroka, ali i pojačanom koncentracijom, tjelesnom snagom i izdržljivošću.

Zdrave prehrambene navike teško je povezati s višesatnim gledanjem u ekran televizora. U dobre prehrambene navike ubrajamo manje obroke, ograničenu konzumaciju fast fooda i dopuštanje djetetu odlazak od stola kada se osjeća sito, a ne kada pojede sve što mu je servirano na tanjuru.

Zimske aktivnosti

Zimski su praznici idealno vrijeme za zimske aktivnosti kao što su pravljenje snjegovića, klizanje i sanjkanje. No mlade je umove poželjno održavati aktivnima, a kada je umovanje u pitanju  – puzzle, društvene igre i znanstveni eksperimenti uvijek su najbolji odabir.

Ograničeni pristup raznoraznim ekranima

Zimski praznici sa sobom donose tone i tone slobodnog vremena i bila bi prava šteta da se to vrijeme utroši na računalne igrice i mobitele. Dva sata tehnologije dnevno i više je nego razumna granica unatoč mogućem (zapravo, vrlo vjerojatnom!) protivljenju najmlađih.

Back To Top