skip to Main Content

Ove su namirnice pravi neprijatelji zubi

Svi znamo da slatki deserti uzrokuju karijese, a crno vino ostavlja mrlje na zubima. Ipak postoje namirnice koje, iako se čine bezopasnima, mogu oštetiti zube i narušiti učinkovitost oralne higijene.

Ova je hrana izrazito štetna za zube!

Sjemenke suncokreta

Sjemenke suncokreta imaju čvrstu ljusku koja može oštetiti tvoje zube ako ih njima pokušaš očistiti. Voliš li ove zdrave grickalice, radije se odluči za oguljene sjemenke.

Kockice leda

Gristi led još je jedna stvar koju trebaš izbjegavati. Kocke leda toliko su čvrste da mogu oštetiti tvoju zubnu caklinu, a kada se dvije kristalne strukture međusobno pritišću – jedna od njih puca. Hladan led također može negativno utjecati na tvoje zube i desni.

Sportski energetski napitci

Iako sportska pića sadrže elektrolite koji pomažu mišićima nakon treninga, ne zaboravi da su puna šećera. Nije loše piti ih s vremena na vrijeme, no ne dopusti da ti to postane navika.

Voda s okusom

Iako voda s okusom ne sadrži šećer, u njoj se nalaze kiseline koje mogu uništiti tvoje zube. Zbog aditiva i kiselina, vode s okusom i sportska pića mijenjaju pH vrijednost sline, odnosno povećavaju kiselost, što nagriza zubnu caklinu.

Kada su svi slojevi cakline uništeni, tada zubi postaju podložni karijesima, upalama i infekcijama. Zubna caklina se ne obnavlja, pa je najbolje piti običnu vodu.

Suho voće

Zbog svoje se ljepljivosti suho voće dulje zadržava u zubima, a time se povećava i aktivnost bakterija koje razgrađuju šećer te pH vrijednost uz ustima iz neutralne prelazi u kiselu. Sve u svemu, šanse za karijese postaju veće.

Čips

Hrana koja sadrži škrob, poput čipsa, uzrokuje karijese. Proces razgradnje započinje već u ustima kada enzimi sline razgrađuju ugljikohidrate na šećere, koji su pak hrana bakterijama u tvojim ustima.

Također, čips može zapeti između tvojih zubi, što dodatno povećava mogućnost nastanka karijesa. Ako često uživaš u čipsu, pobrini se da opereš zube nakon jela.

Alkoholna pića

Alkohol isušuje usta i tako doprinosi pojavi karijesa. Zbog smanjene proizvodnje sline koja ispire usta, zubi postaju osjetljiviji. Nikad dosta opreza oko toga koliko puno i koliko često konzumiraš alkoholna pića!

Back To Top