skip to Main Content

Ovi ti savjeti mogu pomoći odvojiti dijete od ekrana

Jedna od svakodnevnih muka današnjih roditelja jest kako svog mališana nagovoriti na odmor od digitalnog svijeta koji nas okružuje. Učestalo i dugotrajno gledanje u ekran osobito je loše za zdravlje mališana u razvoju.

Imajući to u vidu postavlja se pitanje kako naše najmlađe što efikasnije i bezbolnije odvojiti od svjetlećih ekrana kojih nikako ne manjka. Svako bi se dijete trebalo igrati u vrtu ili prirodi, a ne provoditi dane zatvoreno u kući pred ekranima pametnih telefona, igraćih konzola, kompjutera ili televizora.

Ovih 8 savjeta pomoći će ti da svog mališana barem nakratko odvojiš od štetnih ekrana i virtualnih svjetova:

1. Budi primjer

Sve počinje s tobom. Kada je u pitanju odvajanje mališana od ekrana sve ovisi isključivo o tebi. Ako si i sam pretjerano sklon ili sklona buljenju u ekran ni tvoje se dijete neće ponašati ništa drugačije!

2. Vrijeme i mjesto ponekad su od presudne važnosti

Kompliciranih pravila teško se pridržavati, ali svakom je djetetu potrebna struktura. Postavi vremenski i prostorni okvir unutar kojeg se tvoj mališan može zabavljati uz pomoć ekrana.

3. Objasni svom djetetu posljedice prekomjernog druženja s ekranom

Objasni svom mališanu što će se dogoditi ako pretjerano gleda u ekran. Veoma je bitno da se uvijek pridržavaš izrečenog jer inače ćeš početi gubiti autoritet u očima svog mališana i cijeli će se negativni scenarij neprestano ponavljati.

4. Objasni svom mališanu opasnost zapadanja u ovisnost

Jedna od najboljih stvari koju možeš napraviti za svog mališana jest objasniti mu opasnost zapadanja u ovisnost bilo kojeg tipa, pa tako i onu o tehnologiji.

5. Kutak za odlaganje pametnih telefona

Jedna kutija ili posuda odlično je mjesto za odlaganje pametnih telefona, a sve s ciljem da cijela obitelj redovito predahne od buljenja u male ekrane.

6. Potrudi se zabaviti svog mališana!

Ako se potrudiš zabaviti svog mališana na neki drugi način on će veoma brzo zaboraviti na stvari kao što su pametni telefoni, kompjuteri i slični uređaji.

7. Ponudi mu alternativu

Ponekad je najbolja stvar koju možeš napraviti jednostavno pričekati da mališanu postane jako dosadno jer to će ga nagnati u potragu za nekom novom zanimacijom. Pritom, naravno, valja pripaziti na to da mališan tijekom ovog procesa nema pristup mobitelu ili kompjutoru.

Ako je potrebno, uvijek mu možeš uskočiti u pomoć kada je u pitanju traganje za novom zanimacijom. Uostalom, zabavne zajedničke aktivnosti uvijek su bolje rješenje u odnosu na zurenje u male ekrane.

8. Zadrži smirenost

Vika nikada nikome nije pomogla, pa neće ni tebi. Sve što možeš postići ovakvim pristupom jest dodatno pogoršati situaciju. Smiren i ugodan razgovor uvijek daje najbolje rezultate!

Back To Top