skip to Main Content

Ovo su najčešće pogreške prilikom pripreme čaja

Zime je godišnje doba kao stvoreno za uživanje u toplim čajevima. Mnogi među nama smatraju da je svaka vrsta čaja dobra i korisna za naše zdravlje, ali pritom uopće ne obraćaju pažnju na važnost same pripreme.

Ako te zanima kako pravilno skuhati čaj – onda si na pravom mjestu! Fitoterapeuti obično ukazuju na nekoliko najčešćih pogrešaka kada je u pitanju priprema čaja, a mi ti u današnjem članku otkrivamo o kojim se to točno pogreškama radi.

Pogreška broj 1: Stavljanje vrećice čaja u hladnu vodu

Kako pripremaš svoj čaj? Imaš li običaj vrećicu čaja staviti u hladnu vodu, a zatim pričekati nekoliko minuta nakon što voda počne kuhati? Ovu naviku najčešće učimo od svojih roditelja, ali radi se o pogrešnoj navici.

Pogreška broj 2: Stavljanje vrećice čaja u vruću vodu

Veoma je bitno proučiti upute koje se nalaze na svakoj kutiji čaja. Naime, vrećicu čaja ponekad nije dobro staviti ni u vruću vodu.

Kako pravilno skuhati čaj? 

Srećom po sve nas, postoji jednostavna metoda pomoću koje je moguće pripremiti veliku većinu čajeva. Pravilno pripremljeni čaj ima puno veće blagotvorne učinke na zdravlje u odnosu na čaj koji nije pravilno pripremljen.

Korak broj 1: Pričekaj da voda počne kuhati, a zatim i da se ohladi 

Nakon što voda u lončiću počne kuhati makni lončić sa štednjaka, poklopi ga i pusti da tako odstoji otprilike 5 minuta. Na ovaj način temperatura vode past će na 90 stupnjeva, odnosno na idealnu temperaturu kada je većina čajeva u pitanju.

Korak broj 2: Vrećicu čaja stavi u toplu vodu, a zatim pričekaj nekoliko minuta 

Vrećicu za čaj potrebno je staviti u toplu vodu, a zatim ponovno poklopiti lončić i ostaviti na miru onoliko minuta koliko nalažu upute.

Korak broj 3: Topli čaj najbolje je zasladiti medom, a za dodatni okus tu je uvijek i limunov sok

Ako voliš da ti čaj bude sladak bit će najbolje da zaboraviš na šećer i da se okreneš medu. Za dodatni okus tu je uvijek, naravno, limunov sok. Limun i med treba dodati u topao, ali nikako u vrući čaj. Razlog za to veoma je jednostavan –  i limun i med spadaju pod termolabilne namirnice, odnosno pod one namirnice koje na visokim temperaturama gube svoja nutritivna svojstva.

Back To Top