skip to Main Content

Par koji je prekršio sva pravila i priredio si vikinško vjenčanje

Elisabeth i Rune svoje su sudbonosno “da” izrekli u filmskoj, ali potpuno stvarnoj, atmosferi slijedeći običaje drevnih vikinških ratnika-svećenika, a ovo je vjenčanje prvo vikinško vjenčanje nakon 1000 godina.! Ako obožavaš “Vikinge”, bilo seriju ili stvarne ratnike, sigurni smo da ćeš razumjeti uzbuđenje i jedinstvene osjećaje kroz koje je tijekom ceremonije vjenčanja prolazio ovaj norveški par, ali i njihovi uzvanici.

Elisabeth i Rune sasvim su običan par s pomalo ekscentričnom crtom. Upoznali su se 2016. u jednom kafiću, a Rune je već sljedeće godine zaprosio Elisabethu i pripreme za nezaboravnu svadbu mogle su početi. Mladenci su svoju svadbu održali na jezeru, točnije u replici vikinškog broda, a o klasičnom vjenčanju u restoranu, bijelim stolicama i cvjetnim dekoracijama nisu ni razmišljali.

Ideja vikinškog vjenčanja isprva nije naišla na plodno tlo, barem kada su u pitanju bili njihovi roditelji, ali i oni su uskoro promijenili mišljenje kad su shvatili koliko se njihova djeca vole i da će svoje vjenčanje iz snova ostvariti s ili bez njihove pomoći i podrške. Elisabeth kaže kako je Rune glavni “krivac” i da je zahvaljujući njemu postala luda za Vikinzima i njihovim običajima.

Samo vjenčanje predvodio je Gothi (svojevrsni vikinški svećenik) kako i priliči u vikinškim obredima i ceremonijama,  a zadnji dio ceremonije zvao se Brullaup – što dolazi od drevne skandinavske riječi brúðhlaup i znači “svadbena gozba”. Najbolje od svega, kao i sami mladenci i svi su uzvanici bili obučeni kao pravi Vikinzi, a Elisabethina frizura podsjećala je na onu koju su nosile Lagertha i Þorunn u popularnoj seriji.

Tijekom ceremonije više su se puta mogli čuti duboki i zastrašujući tonovi bukkehorna, a pustilo se i malo krvi kao simbol žrtvovanja bogovima. Mlada i lijepa Elisabeth kaže kako je sigurna kako bi mnogi promijenili svoje mišljenje o Vikinzima kao o krvožednim pomorcima da samo jednom u životu prisustvuju ceremoniji kakvo je bilo njihovo vjenčanje.

I što misliš o svemu tome? Možeš li se zamisliti u sličnom svadbenom scenariju?

Back To Top