skip to Main Content

Par trikova za čisti dom

Držati dom savršeno čistim i urednim nije nimalo lak zadatak. Kućanski poslovi još su zahtjevniji akobaš i ne voliš čistiti. Ne brini – donosimo ti jednostavne načine kako održati dom čistim uz par trikova.

Ne ostavljaj posuđe neoprano

Istina, nitko ne voli raditi punog želuca, ali dovoljno je 5 minuta da pospremiš stol i prebrišeš radnu površinu. Naime, ispiranje posuđa (i spremanje u perilicu) sprječava nastanak tvrdokornih mrlja koje se poslije ne daju oprati i zahtijevaju struganje. Isto vrijedi i za radnu površinu te štednjak.

Nemoj čekati da se stvori hrpa prljavog rublja

Iako se čini lakše jednom tjedno oprati rublje, mnogo je efikasnije to napraviti nekoliko puta tjedno jer na taj ćeš način uštedjeti vrijeme. Naime, kada bubanj mašine nije dupkom pun, odjeća se manje gužva. Osim toga, rublje se mnogo brže stavi na sušenje, a kako ima više mjesta, može se lijepo raširiti i tako je (osim kada su u pitanju košulje) moguće izbjeći peglanje.

Odstrani mrlje od crnog vina odmah

Svakome se može dogoditi da prolije crno vino po, recimo, tepihu. U tom slučaju nema mjesta panici već jednostavno iskoristi ručnik od pamuka da čim prije upiješ prolivenu tekućinu. Nakon toga pospi mrlju sa soli te ostavi tako 5 minuta i naposljetku isperi mrlju hladnom vodom. Ako je potrebno ponavljaj ovaj postupak sve dok mrlju ne odstraniš u potpunosti.

Očisti dječje igračke

Ako imaš malu djecu tvoja je kuća vjerojatno prepuna dječjih igračaka. Ove su igračke prepune bakterija i ako želiš zaštititi svog mališana svakako trebaš nešto poduzeti. Izmiješaj četiri žlice sode bikarbone s 950 mililitara vode te zatim dobivenom mješavinom odstrani bakterije na igračkama.

Ispoliraj namještaj

Napravi mješavinu od ulja i limunovog soka u omjeru 2:1 te ispoliraj svoj drveni namještaj. Istog trena tvoj će namještaj zasjati kao nov!

Spriječi da vosak kapa sa svijeća

Svi želimo savršeno dekoriran stol, a svijeće su savršen način da se stolu podari taj poseban šarm. Nažalost, vosak koji kapa sa svijeća vrlo lako može oštetiti stol ili stolnjak. Rješenje je, srećom, veoma jednostavno – sve što trebaš napraviti jest svijeće najprije na nekoliko sati ostaviti u slanoj vodi, pričekati da se osuše, a tek ih potom zapaliti.

 

Back To Top