skip to Main Content

Pokušava li ti tvoje tijelo nešto reći?

Sreća nije isključivo rezultat pozitivnog pogleda na život već i kemijskih procesa koji se odvijaju u tijelu. Naime, hormoni su ti koji igraju veliku ulogu u tome kako se mi u nekom danom trenutku osjećamo i kako reagiramo na određene stvari.

Želja za slatkim ili slanim

Ako tvoj organizam vapi za šećerom i škrobi moguće je da imaš problema s niskom razinom serotonina. Naime, upravo hrana bogata ovim spojevima stimulira proizvodnju “hormona sreće”.

Uživanje u ovoj vrsti hrane pomoći će ti samo kratkotrajno i nakon nekog vremena razina serotonina u tvom organizmu će samo nastaviti opadati.

Dobivanje na težini

Nedostatak dopamina može biti uzrok pojave viška kilograma. Niska razina dopamina dovodi do potrebe za slatkim i fast foodom što naravno dovodi do povećanja tjelesne mase.

Zašto se to događa? Stručnjaci objašnjavaju kako naše tijelo nedostatak hormona pokušava nadomjestiti povećanom konzumacijom hrane što ponekad može dovesti i do ovisnosti o hrani.

Osjetljive grudi

Žene koje imaju nisu razinu estrogena u organizmu često osjećaju bol ili povećanu osjetljivost u grudima. Ovo se najčešće događa prije početka menstruacije.

Smanjena empatija

Brojna su istraživanja ukazala na povezanost između empatije i oksitocina. “Hormon ljubavi” utječe na osjećaj bliskosti s drugima, a nedostatak oksitocina dovodi do smanjenog osjećaja empatije prema drugima, pa čak i do problema s tumačenjem izraza lica.

Glavobolja

Glavobolje se često javljaju kao rezultat nedostatka progesterona, još jednog hormona koji utječe na raspoloženje. Ovaj je hormon osobito važan za trudnice stoga je veoma bitno prepoznati simptome njegova nedostatka kako ne bi došlo do pojave raznih problema u trudnoći.

Drhtanje

Drhtanje može biti rezultat niske razine dopamina u organizmu. Naime, na ove nekontrolirane pokrete utječe kontrakcija mišića koja je pak simptom nedostatka dopamina.

Nesanica

Nesanica je jedan od glavnih pokazatelja niske razine serotonina u organizmu. Osobe koje su često izložene stresu i koje veći dio dana provede sjedeći imaju veće šanse obolijevanja od ove bolesti.

 

Back To Top