skip to Main Content

Pomirenje nakon svađe veoma je teško bez – zagrljaja!

Svima je nama dobro poznato da zagrljaji čine čuda kada je u pitanju postizanje emocionalne ravnoteže. Zagrljaji su toliko moćni da su nas u stanju oraspoložiti čak i nakon opasne svađe s boljom polovicom.

Istraživanje provedeno na 4oo ispitanika pokazalo je kako su zagrljaji često ključan dio pomirenja. Partneri koji su se nakon svađe zagrlili ostatak dana proveli su s manjom količinom negativnih emocija. Osim toga, sljedećeg su se dana oba partnera  osjećala znatno bolje.

Stres nakon svađe može dovesti do pojave anksioznosti, osjećaja usamljenosti te zapadanja u  depresivno raspoloženje.  Zagrljaj pruža potreban osjećaj sigurnosti, jača bliskost i povećava osjećaj zadovoljstva odnosom. Osim toga, zagrljaj pruža jedinstven osjećaj smirenosti.

Naravno, drugu stranu trebaš zagrliti tek kada je ona na to zaista i spremna. Pogrešno tempiran zagrljaj u stanju je čak i produbiti svađu!

Evo u čemu je tajna zagrljaja

Zagrljaj nije ništa manje efikasan u odnosu na neke druge oblike ljudskog povezivanja i izražavanja nježnosti. Zagrljaj predstavlja izmjenu energije između dvoje ljudi, ali je također i izraz potpore i utjehe, odnosno prirodna reakcija na kakav pozitivan životni događaj.

Jednom kada se fizički povežemo s nekim energija se putem elektromagnetskih valova prenosi s tijela na tijelo što dovodi do emocionalnog zacjeljivanja.

Zagrljaji imaju gotovo magično djelovanje na naš organizam

Kada je osoba zagrljena receptori na koži šalju signale najdužim živcem u našem organizmu (nervus vagus) sve dok ne dođu do našeg mozga. Ovim činom stimulira se dio mozga zadužen za regulaciju mnogih funkcija u organizmu.  U ove funkcije ubrajamo i regulaciju krvnog tlaka  kojeg zagrljaj – snižava.

Također, tijekom zagrljaja naš mozak počinje stvarati veće količine dopamina – takozvanog “hormona užitka”. Povrh toga, zagrljaji smanjuju lučenje kortizola poznatog kao “hormon stresa”.

Ako te zanima kako se pomiriti nakon neke sasvim nepotrebne svađe savjetujemo ti da razmisliš o pravovremenom zagrljaju koji će i tebi i tvome partneru pomoći da smirite strasti i u miru razmislite o uzroku same svađe.

Back To Top