skip to Main Content

Postaješ tata? Ovih 9 stvari moraš razumjeti

Novopečeni očevi obično su malo zbunjeni zbog svih tih silnih promjena koje svaka trudnoća te porod nose sa sobom. Nakon poroda žensko se tijelo vraća u svoje normalno stanje, a ovo za sobom povlači neke posljedice koje muškarci ponekad nešto teže shvaćaju.

Ako po prvi put u životu postaješ roditelj i pitaš se kako biti otac i dobar partner – ovi će ti savjeti itekako biti od koristi!

Stvari koje svaki novi otac mora znati

1. Majke često imaju neopisivu želju neprestano fotografirati bebu (ili bebe) u sigurnim rukama njenog oca. Potrudi se da tvoja bolja polovica ima dovoljno materijala za fotografiranje. Dapače, ništa te ne sprječava da i sam ne “okineš” koju fotografiju u nekom prikladnom trenutku!

2. Nemoj čekati da te tvoja bolja polovica mora zamoliti za pomoć. Samoinicijativno promijeni pelenu, pripazi na dijete ako vidiš da je novopečena majka umorna ili nešto treće.

3. Ako je tvoja bolja polovica izašla iz nekog razloga, a ti ostaješ doma čuvati dijete, nemoj uokolo govoriti kako si “zapeo s djetetom”. Dijete nije nešto s čime “zapnemo” već jedan od velikih životnih darova.

4. Ako ti briga o djetetu zaista predstavlja veliki problem potrudi se na druge načine pomoći svojoj boljoj polovici. Primjerice, dok ona brine o djetetu ti uvijek možeš brinuti o kućanstvu!

5. Većina majki ne želi se odvajati od svojih beba stoga je na tebi da svoju bolju polovicu s vremena na vrijeme “natjeraš” da malo odmori, odnosno da tu i tamo preuzmeš odgovornost i malo joj olakšaš život.

6. Otac je jednako bitan za razvoj djeteta kao i majka. Možda se ponekad i ne čini tako, ali ovo je čista istina. Iznenadi svoju bolju polovicu ukusnom večerom, očisti dom, uspavaj i nahrani dijete…

7. Nakon poroda novopečenoj majci neko vrijeme neće baš biti stalo do seksa. Radi se o potpuno normalnoj pojavi koja nema veze s tobom kao s muškarcem. Sve što trebaš napraviti jest biti strpljiv i pun razumijevanja.

8. Potrudi se svoje slobodno vrijeme provoditi sa svojom mladom obitelji kojoj si itekako potreban.

9. Nakon poroda ženski organizam obilježen je disbalansom hormona koji može potrajati određeno vrijeme. Upravo iz ovog razloga trebaš biti strpljiv prema svojoj partnerici i dati joj do znanja da uvažavaš njezino privremeno teško stanje.

Više o roditeljstvu saznaj ovdje:

Kako odgojiti dijete da ne bude materijalist?

7 savjeta za što mirniji san tvog mališana

Back To Top