skip to Main Content

Povjerenje u vezi – kako izbjeći probleme?

Što misliš zašto je manjak povjerenja toliko čest problem u romantičnim odnosima? Ako su te odgojili roditelji koje baš i ne bi bilo moguće okarakterizirati kao osobe od povjerenja, odnosno ako te užasno razočarao posljednji ljubavni brodolom, onda problemi s povjerenjem i nisu toliko neuobičajena pojava, zar ne?

Nedostatak povjerenja neobično je kompleksan problem, a promišljanje o vlastitim sumnjama te otvoreni razgovor s partnerom ili partnericom jedini su put do njegovog razrješenja. Povjerenje je moguće uspostaviti isključivo zajedničkim trudom i radom.

Razlozi zbog koji dolazi do problema s povjerenjem

Ako te bivši ili bivša prevarila onda su problemi s povjerenjem sasvim razumljiva pojava. Svako maštanje o pronalasku savršene, odnosno najbolje bolje polovice protkano je sumnjama da se negdje u sjeni skriva nepoznata treća osoba koje je i više nego spremna uništiti vašu sreću. Nedostatak povjerenja vrlo lako može vezu dovesti do njezinog bolnog kraja.

Ponekad manjak povjerenja nema neki jasni uzrok, a do ovog fenomena najčešće dolazi uslijed promjena u partnerovom ponašanju koje druga strana odbija obrazložiti. Osim toga, nepovjerenje se također javlja i kao posljedica neispunjavanja danih obećanja.

Nije lako riješiti se ovog problema, ali…

Nakon što se utvrdi uzrok nepovjerenja problemu se polako počinje nazirati kraj. Najbolja stvar koju možeš napraviti jest na komad papira napisati sve poznate činjenice vezano uz situaciju koja te muči. Nakon toga na drugi komad papira napiši sve moguće scenarije koje je proizvela tvoja mašta. Usporedi ta dva komada papira. Do kakvog zaključka dolaziš?

Sumnjičave misli nije dobro zadržavati u sebi. Umjesto toga puno je produktivnije svome partneru ili partnerici otkriti što ti je na duši. Dozvoli drugoj strani da ti iznese svoje viđenje cijele situacije. Ako saslušaš što ti imaju za reći možda će tvojim problemima napokon doći kraj!

Ako svojoj boljoj polovici stalno govoriš da joj ne vjeruješ bit će najbolje da što prije prekineš s takvom praksom. Ovakve izjave u stanju su rezultirati samo obostranom nesigurnošću koja može poslužiti kao uvod do još većih problema i dubljih grešaka. Ako je uzrok nepovjerenja sumnja na manjak vjernosti u tom je slučaju zaista teško biti jači od svojih osjećaja. Bez pravih dokaza ova će sumnja samo nastaviti rasti i izjedati vaš odnos stoga će biti najbolje da otvoreno porazgovarate o situaciji u kojoj se nalazite.

Saznaj više o ljubavnim vezama u ovim člancima:

Nekoliko jednostavnih savjeta za bolju vezu

Nauči oprostiti svome partneru

Kako razlikovati egoističnu i bezuvjetnu ljubav?

Back To Top