skip to Main Content

Pozitivan učinak kućnih ljubimaca na još nerođene bebe

U današnjem članku donosimo jednu odličnu vijest za sve ponosne vlasnike kućnih ljubimaca. Psi i mačke koji trbuh buduće majke koriste kao jastučić pozitivno utječu na još nerođenu bebu koja se u njemu nalazi.

Rezultati nedavnog istraživanja ukazali su na pozitivan utjecaj kućnih ljubimaca na još nerođenu djecu u vidu smanjenog rizika od razvitka alergija, pa sve do smanjenog rizika od pretilosti u budućnosti. Najveće otkriće ovog istraživanja bio je pozitivan utjecaj kućnih ljubimaca na količinu dobrih bakterija u probavnom sustavu djeteta.

Kućni ljubimci i dobre bakterije

Uvriježeno je mišljenje da postoji korelacija između dobrih bakterija u probavnom sustavu beba starijih od 3 mjeseca i njihova druženja s kućnim ljubimcima. Osim toga, smatra se kako dijeljenje prostora (ponajviše poda) s kućnim ljubimcem bebu izlaže dobrim bakterijama.

Isto tako, postoji mogućnost i da kućni ljubimac smanjuje rizik od pojave astme i drugih respiratornih bolesti. Ipak, rezultati spomenutog istraživanja stručnjacima su još i zanimljiviji jer se sve do nedavno uopće nije razmatrala mogućnost pozitivnog utjecaja kućnog ljubimca na još nerođenu bebu.

Rezultati dotičnog istraživanja ukazuju na korelaciju između kućnih ljubimaca i dobrih bakterija u probavnom sustavu još nerođene bebe. Ovo istraživanje provedeno je  na uzorku od 700 beba tijekom 3 godine promatranja. Tijela žena koje su posjedovale kućne ljubimce tijekom trudnoće sadržavala su dobre bakterije Ruminokokus i Oscilospiru.

Obje bakterije povezuju se s nižim rizikom obolijevanja od alergija i pretilosti. Većina majki obuhvaćenih u ovom istraživanju posjedovalo je pse, a tek manji broj mačke. Ipak, ljubitelji mačaka ne trebaju očajavati jer dokazano je da mačke također posjeduju dobre bakterije. Spomenute bakterije putem majke pronalaze put do još nerođenog djeteta te na taj način pozitivno utječu na njegovo zdravlje.

Ova korelacija između kućnih ljubimaca i dobrih bakterija ukazuje na činjenicu da previše sterilna okruženja mogu izazvati više problema nego koristi. Naše društvo jednostavno je postalo posjednuto strahom od bakterija. Ovaj  pretjerani strah često rezultira pojavom astme i brojnih alergija.

Utjecaj ljubimaca na život nešto starije djece još uvijek je nepoznanica koju valja istražiti. Ipak, prilično smo sigurni da će rezultati ovog budućeg istraživanja biti i više nego pozitivni. Kućni ljubimci pomažu nam na mentalnom, emotivnom, ali i na fizičkom planu.

Više o suživotu s kućnim ljubimcima pročitaj u ovim zanimljivim člancima:

Prednosti dijeljenja kreveta s kućnim ljubimcem

Čemu nas sve uče naši kućni ljubimci?

Back To Top