skip to Main Content

Prehrambeni savjeti za zdravu, mladoliku i lijepu kožu

Svaka od nas sklona je gomilanju proizvoda za njegu kože, a sve u nadi da će od njih naša koža izgledati savršeno. Ponekad se jednostavno ne usuđujemo misliti o tome koliko nas svi ti proizvodi koštaju. Srećom, jedan je dermatolog 2005. godine otkrio način na koji se akni, bora i problema s pigmentacijom kože možemo riješiti na prirodan i mnogo jeftiniji način.

Pjege

Uzrok – Pjege mogu ukazivati na deficit vitamina u organizmu, a pogotovo vitamina B12. Namirnice životinjskog porijekla često obiluju ovim vitaminom, ali pjega se moguće riješiti i uz pomoć nekih drugih namirnica.

Kako pristupiti problemu? – Vitamini C i E te određeni  antioksidansi (primjerice oni koje je moguće pronaći u ekstraktu sjemenki grožđa) mogu uvelike pomoći kada su pjege u pitanju. Ove korisne nutrijente moguće je pronaći i u agrumima, jagodama, kiviju, rajčici i šipku.

Problemi s pigmentacijom postaju izraženiji u slučaju čestog izlaganja sunčevoj svjetlosti. Ako svoju kožu želiš zaštiti od štetnog utjecaja ultraljubičastih zraka u tome ti mogu pomoći namirnice koje obiluju antioksidansima poput šumskog voća, agruma, ananasa, šljiva, zelja, chilli papričica, špinata i slično.

Masna koža

Uzrok – Visoki glikemijski indeks jedan je od glavnih uzroka masne kože.

Kako pristupiti problemu? – Kozmetički preparati ovaj problem rješavaju tek privremeno. S druge strane, prehrana bogata vitaminom A uvelike smanjuje probleme s masnom kožom. Osim toga, namirnice bogate vitaminom A u prosjeku su veoma ukusne – mango, mrkva, žumanjak, marelica, špinat, batat i slično. Isto tako, probaj smanjiti konzumaciju namirnica s visokim glikemijskim indeksom kao što su kruh, tjestenina i krumpir.

Akne

Uzrok – Pretjerana konzumacija namirnica s visokim glikemijskim indeksom jedan je od glavnih uzročnika ovog problema. Upravo iz ovog razloga pojedinci koji muku muče s masnom kožom također pate i od akni. Masnoća začepljuje pore te potiče stvaranje bakterija što zatim dovodi do upale, odnosno pojave akni.

Kako pristupiti problemu? – Potrudi se konzumirati namirnice koje obiluju polinezasićenim masnim kiselinama koje smanjuju upale u organizmu. Voće, povrće, orašasti plodovi, lanene sjemenke i plodovi mora odličan su izbor kada su akne u pitanju.

Suha koža

Uzrok – Suha kože signalizira manjak kolesterola te pretjeranu količinu vitamina E u organizmu. Od suhe kože najčešće pate vegetarijanci jer su namirnice životinjskog podrijetla glavni izvori kolesterola.

Kako pristupiti problemu? – Pokušaj povećati konzumaciju mononezasićenih masnih kiselina. Mahunarke, soja, jaja, avokado, kikiriki i ostali orašasti plodovi odličan su izvor mononezasićenih  masnih kiselina ako si vegetarijanka. Ako nisi, sve što trebaš napraviti jest povećati konzumaciju mesa i ribe.

Back To Top