skip to Main Content

Prepoznaj simptome jednog od najčešćih razloga nesanice

Odlaziš na spavanje misleći o tome kako se tvoj život pretvorio u potpuni kaos prepun obaveza i briga koje te jednostavno ne žele pustiti na miru. Premda ti se ovakvo stanje često čini “normalnim” i možda misliš da je “život jednostavno takav” – stvarnost  je potpuno drugačija.

Za dobar san potrebno je puno više od kreveta i madraca, a ugodno provedena večer nije nikakva garancije tihe i mirne noći. Unutarnji mir nužan je preduvjet zdravom i dobrom snu.

Ako ti uranjanje u san predstavlja poteškoću možda se jednostavno osjećaš previše iscrpljeno, a ljudi često zaboravljaju kako nesanicu ne mora uvijek nužno izazvati fizička iscrpljenost. Emocionalna i mentalna iscrpljenost puno su češći uzroci nesanice, a danas ti donosimo neke od glavnih znakova koji ukazuju na to da za tvoju nesanicu glavni krivac – emotivni slom.

Osjećaj iscrpljenosti koji ne prolazi 

Ako se praktički stalno osjećaš krajnje iscrpljeno i takvi te osjećaji ne napuštaju čak ni kada zatvoriš vrata svoje spavaće sobe to je jasan znak da na tvojoj emocionalnoj i mentalnoj razini vlada potpuna iscrpljenost.

Gubitak slobode, sreće i unutarnjeg mira u stanju je iscrpiti i najsnažnije među nama. Odmori.

Eksplozivne reakcije  

Ako te sve oko tebe počelo nervirati i počinješ primjećivati sklonost eksplozivnim reakcijama to je i više nego jasan znak da da su proživljena bol, nervoza i iscrpljenost došli na naplatu te da živčani slom čeka iza ugla.

Osjećaj anksioznosti prije spavanja 

Tijekom dana izloženi smo raznim stresorima i sasvim je normalno reagirati anksiozno na određene podražaje, ali ako u krevet odlaziš kao hodajuće klupko anksioznosti ne možeš očekivati dobar i zdrav san. Ono što u tom trenutku trebaš napraviti je pokušati iz sebe izbaciti sav taj nepotreban stres i brigu. Meditiraj, popij dobar čaj, pusti smirujuću glazbu – opusti se.

Upitno zdravstveno stanje

Ako počinješ primjećivati simptome kao što su jake glavobolje, problemi s probavom, manjak apetita i bol u prsima pravi je trenutak da staneš na loptu jer radi se o veoma jasnim znakovima iscrpljenosti na svim razinama.

Back To Top