skip to Main Content

Problemi s kožom koje možeš riješiti spavanjem

Svi smo svjesni toga koliko je važno spavati barem 8 sati dnevno. Međutim, rijetko tko pridržava se tog pravila, a neki od nas sretni su ako ulove barem nekoliko sati kvalitetnog sna prije nego započnu idući dan. Ako ne spavaš dovoljno to može utjecati na tvoju kožu.

Spavanje je najbolja opcija za regeneraciju kože nakon napornog dana. Ako uspiješ odspavati nekoliko sati više možeš izbjeći neke od uobičajenih problema s kožom.

Akne

Kad se ne pridržavaš pravila od 8 sati sna dnevno uzrokuješ stres vlastitom tijelu. Zbog konstantnog nedostatka sna tijelo proizvodi više kortizola – hormona stresa koji, između ostalog, uzrokuje i probleme s aknama. Nemoj se previše iznenaditi ako na kraju tjedna dobiješ akne.

Bore

Kortizol, uz sve ostalo, uzrokuje i starenje stanica. Čini se da je rečenica “izgledat ćeš starije zbog stresa” itekako istinita. Dakle, potreban ti je dobar i kvalitetan san preko noći kako bi se tijelo moglo regenerirati kako treba. Noć je vrijeme kad se koža regenerira tijekom REM faze sna zbog veće razine melatonina koji ima učinak prirodnog antioksidansa. Obuci jastuk u najdražu jastučnicu i napokon se naspavaj.

Neravnomjeran ten

Blijeda koža često je posljedica lošeg spavanja. Kad se odmaramo otkucaji srca i protok krvi se stabiliziraju. Odmor pomaže blistavom izgledu, a loš raspored spavanja utječe na kožu i lišava ju potrebnih nutrijenata što rezultira u neravnomjernom tenu. Između ostalog, pravilno spavanje štedi novac koji inače trošiš na pudere i šminku.

Podočnjaci

Nakon noći provedene pijući alkohol u prekomjernim količinama vidjet ćeš i dokaz svog zabavljanja na svome licu idućega jutra. Tamni kolutovi oko jako natečenih očiju prva je stvar koju ćeš gledati nakon takve večeri. Nedostatak sna može uzrokovati proširenje krvnih žila zbog kojih tamni kolutovi i podočnjaci još više dolaze do izražaja. Idući put možda ti pomogne ako spavaš tako da okreneš lice prema jastuku u određenom kutu.

Kvalitetan noćni san znači zdravo tijelo i prelijepu kožu. Dakle, zašto ne odeš posjetiti spavaću sobu?

Saznaj više o spavanju i snovima u ovim člancima:

Čaša vina prije spavanja za kvalitetan i zdrav san

Ljubavni snovi – slučajnost ili proizvod naše podsvijesti?

Back To Top