skip to Main Content

Ovaj detalj iz povijesti rajčice nas je zaista iznenadio

Francuzi za rajčicu kažu pomme d’amour, što u prijevodu znači “jabuka ljubavi”, a ovo je samo jedna od mnogih zanimljivosti koje ćeš danas otkriti o svima nam omiljenom crvenom voću. Ne, nije ti se zamutio vidi niti je ovo greška u pisanju – rajčica spada pod voće, ne povrće!

Povijest hrane obilježena je tisućama, ako ne i milijunima zanimljivih činjenica koje nisu nužno povezane s hranjivim vrijednostima određenih namirnica. Svaka namirnica priča neku svoju priču, a uho koje je spremno slušati spremno je i primiti darove prirode.

Jedna od prvih zanimljivosti kada su u pitanju rajčice je ta da su rajčice zapravo voće, a ne povrće. Rajčice su dio porodice pomoćnica u koje, između ostalog, ubrajamo i patlidžan, papriku, ali i duhan. Unatoč tome, rajčicu običavamo koristiti kao povrće, a najveći razlog tomu svakako je njen okus koji se odlično stapa s okusima drugog povrća.

Malo smo prije rekli kako svaka namirnica ima svoju povijest, a priča koju nam donose rajčice priča je o ljubavi. Nekada davno ljudi su vjerovali kako će se onaj tko pojede rajčicu obavezno zaljubiti pa su stoga ovo voće prozvali jabukom ljubavi.

Još ranije od toga za rajčicu se vjerovalo kako je otrovna i nejestiva, ali kasnije kako smo počeli otkrivati nove zemlje i kako se širila trgovina, rajčica je postala jedna od najpopularnijih namirnica. Pogotovo u Južnoj Americi gdje su je ljudi običavali jesti posoljenu.

Rajčica je, naravno, i potekla iz Južne Amerike osvajajući s vremenom Sjevernu Ameriku i Europu. U relativno kratkom periodu postala je toliko popularna da su joj mnogi počeli pripisivati simbolička značenja. Jedan od glavnih razloga zbog kojih se rajčica smatrala simbolom ljubavi njezin je oblik jer nekada davno rajčice nisu bile tako okrugle kao danas – bile su srcolike.

Rajčicu su zahvaljujući njenom srcolikom obliku mnogi smatrali veoma jakim afrodizijakom neovisno o tome konzumira li je se svježu ili u obliku soka.

 

Rajčica je ostala simbol ljubavi sve do danas, iako se danas više radi o gurmanskoj ljubavi jer, budimo realni, rajčicu gotovo svi obožavaju, a moguće ju je iskoristiti u pripremi salata, juha, sokova, umaka, koktela a, možda najvažnije – rajčica je nezaobilazan sastojak svake dobre pizze.

 

Back To Top