skip to Main Content

Recepti za šarene i fine njoke

Sigurno se svi slažemo da je talijanska kuhinja jedna od najukusnijih na svijetu! Kakvo tužno mjesto bi ovaj bio svijet da nema pizze, špageta, makarona, lazanja, raviola, tagliatella… i njoka!

Njoki su zamamno mekani i tope se u ustima, a moguće ih je pripremiti na toliko načina da boli glava.

Najbolja i najcjenjenija varijanta njoka u talijanskoj kuhinju jesu obojeni njoki. Ne pričamo o nikakvim umjetnim bojilima ili nečemu sličnom, nego o korištenju pravih prirodnih sastojaka.

Ali prvo – osnove!

Njoke je moguće napraviti od semoline (posebno brašno od durum pšenice), običnog brašna, jaja, sira, krumpira, palente i krušnih mrvica.

Gotovo svaka talijanska pokrajina njeguje različitu tradiciju spravljanja njoka, a postoje gnudi (njoki od Ricotta sira), njoki alla Romana (njoki od semoline), njoki od krumpira…

Kada su u pitanju boje, njoki svoje šarene boje (zelenu, crvenu, žutu, pa čak i ljubičastu) dobivaju posredstvom drugih namirnica.

Za najjednostavniji recept za njoke potrebni su kuhani krumpir i brašno. Njih treba dobro umiješati te napraviti smjesu u koju je moguće dodati i jaje iako nije nužno (jaje smjesi daje veću gustoću). Nakon ovog koraka, smjesu je potrebno rastegnuti valjkom te od nje napraviti nekoliko komada „užeta“ koje se zatim dodatno reže na manje komade jednake duljine. Nakon toga, njoki se stavljaju u kipuću vodu, a po završetku kuhanja servira ih se uz začinsko bilje, umake, sir ili povrće. Njoki i umak od rajčice i kopra odlična su kombinacija, baš kao i umak od gljiva!

A sad – boje!

Zeleni njoki: 50 g svježeg, mladog špinata

Nakon što očistiš špinat, blanširaj ga u kipućoj vodi otprilike 2 minute, a zatim isperi hladnom vodom. Na kraju špinat osuši i blendaj dok ne postigneš ujednačenu teksturu.

Narančasti njoki: 1 srednje velika mrkva

Oguli, prokuhaj i blendaj mrkvu dok ne postigneš mekanu i ujednačenu teksturu, a nakon toga iz smjese ukloni veće i tvrđe komadiće.

Ljubičasti njoki: 100 g svježe ili kuhane cikle

Nakon što oguliš ciklu, stavi je kuhati u blago posoljenoj vodi, a zatim blendaj kao i u ostalim receptima.

Crveni njoki: 1 žlica pirea od rajčice

Podijeli njoke na potreban broj dijelova i svakom od njih dodaj 1 žlicu pirea od rajčice. Omjer je 1 žlica pirea od rajčice na 100 g krumpira, 50 g brašna i 10 g semoline.

 

#jedi #kulinarskitrikovi #njoki

Back To Top