skip to Main Content

Roditeljstvo – evo kako pristupiti problemu društvenih mreža

U današnje vrijeme sve što radimo, vidimo i svatko koga sretnemo na neki način nije bitan ako ne objavimo fotografiju i podijelimo je s cijelim svijetom. To znači da ako ne objaviš svoje lijepe trenutke na društvenim mrežama oni kao da se nisu ni dogodili.

Više nam je stalo do toga što misle ljudi koje niti ne poznajemo nego li do uživanja u trenutku. Dobri roditelji znaju vrijednost trenutka kojeg nije potrebno negdje objaviti i muče se kako bi naučili svoju djecu istoj mudrosti.

Teško se boriti s globalnim zaraznim ponašanjem koje zahtjeva savršenstvo i stvara ovisnost kod djece. Pritisak kako trebaju biti savršeni najteži je dio odrastanja. Ne možeš se boriti protiv nečeg toliko velikog, ali kao roditelj trebaš objasniti svojoj djeci koje su opasnosti koje dolaze s korištenjem društvenih mreža.

Pričanje sa svojim najmilijima o društvenim mrežama bitno je zbog pritiska kako trebaju biti savršena. Takav pritisak može biti štetan za djecu koja se ne znaju nositi s takvim stvarima, osobito u školi. Takvi društveni pritisci mogu dovesti do nedostatka samopouzdanja i depresije te čak suicidalnih misli zbog dječje sumnje da ne pripadaju takvom “savršenom” svijetu.

Ohrabruj ih da kritički pristupe svemu što vide na društvenim mrežama

Moraju znati da nije sve na društvenim mrežama istina i da bi trebali kritički razmišljati o informacijama koje pronađu. Također, moraju znati da im je dopušteno pitati nešto s čim nisu upoznati prije nego to pokušaju u stvarnom životu.

Svi ponekad dožive neuspjeh i to je normalan dio života

Neuspjeh je najveći strah u životu tinejdžera. Pokaži im da je neuspjeh normalniji od savršenstva. Savršenstvo ne postoji, zato im daj do znanja da uvijek trebaju težiti boljem, a ne zamarati se nečim što ne postoji.

Pokaži svom mališanu ljepotu u životu bez društvenih mreža

Odvedi ih na izlet na kojem će imati ograničen ili nikakav pristup internetu i pokaži im da se mogu osjećati dobro i bez odobravanja ostatka svijeta. Ako samostalno dožive ljepote života možda lakše shvate da ne trebaju društvene mreže da bi bili bolje osobe.

Back To Top