skip to Main Content

Rogač – savršena i zdrava zamjena za čokoladu

Rogač je predivna namirnica koja se na Bliskom Istoku koristi već više od 5000 godina. Jedna stvar koja rogač čini toliko idealnim svakako je to što ova biljka ne sadrži gluten. Osim toga, rogač ima čak tri puta više kalcija od čokolade. U formi praha moguće ga je koristiti kao zaslađivač, ali i kao zamjenu za brašno.

Razlikuje se od ostalih mahunarki

Rogač je biljka iz porodice mahunarki od čijih se ostalih članova uvelike razlikuje. Za razliku od ostalih mahunarki kod kojih su sjemenke najkorisniji dio, kod rogača je ta čast pripala njegovoj kori. Svi oni koji se kunu u sirovu prehranu te radi otežane probave izbjegavaju konzumaciju mahunarki mogu uživati u ovoj namirnici.

Osim što se lako probavlja rogač je bogat kalcijem i za razliku od kakaa ne sadrži spojeve (octal acid) koji blokiraju apsorpciju kalcija u organizmu. U usporedbi s čokoladom rogač sadrži 60% manje kalorija pa sljedeći put kada ćeš pripremati desert svakako isprobaj ovaj sastojak.

Pravo bogatstvo vitamina i minerala

Rogač je bogat vitaminima A, B1, B2, B3, B6, B9, C i E. Pomaže razvoju tkiva u tijelu i apsorpciji potrebnih nutrijenata, a sadrži i veliki broj minerala – magnezij, kalcij, cink, fosfor, magnezij, selen, bakar, natrij i kalij.

Najbolje od svega, rogač održava pravilnu razinu elektrolita u organizmu, poboljšava probavu i smanjuje razinu stresa te anksioznosti. Njegovo sjemenje sadrži potrebna vlakna i triptofan – aminokiselinu potrebnu za dječji razvoj. Ako i to nije dosta, rogač obiluje moćnim antioksidansima koji usporavaju proces starenja, a ima i protuupalno te antibakterijsko djelovanje. Naposljetku, pomaže regeneriranju stanica i smanjuje udio triglicerida (masnih kiselina) u organizmu.

Rogač je bolja zamjena za čokoladu od kakaa jer je njegov bogati okus bliže onom same čokolade. Plodovi ove magične biljke svakako bi trebali biti sljedeća namirnica u tvom inovativnom i zdravijem stilu kuhanja!

Zvuči predobro da bi bilo istinito? Nećeš saznati ako ne isprobaš.

Saznaj više o zdravijoj prehrani u ovim člancima:

Zdrava alternativa kavi – cikorija

Zašto je dobro popiti šalicu toplog mlijeka prije spavanja?

Znaš li da je moguće kuhati s čajem kao namirnicom?

Back To Top