skip to Main Content

Šafran – najskuplji začin na svijetu

Šafran, kojeg često nazivaju i “crvenim zlatom”, jedan je od najskupljih začina na svijetu kojeg ljudi koriste već 5000 godina. Pretpostavlja se da je podrijetlom s grčkog otoka Krete, a pripada obitelji perunika. Okus mu je oštar i gorak, te ima posebnu prepoznatljivu aromu.

9 činjenica o šafranu

  1. Ime je proizašlo iz arapske riječi “A’z Zafran” što znači “biti žut”.
  2. Šafran je tamno narančaste boje i kad ga pomiješaš s vodom ona poprimi žutu boju.
  3. Da bi se proizveo samo 1 kilogram ovog začina potrebno je oko 400 000 cvjetova.
  4. Bio je omiljen začin u drvenoj Mezopotamiji i Feniciji.
  5. U arapskoj kuhinji ne postoji jelo u kojem se šafran ne upotrebljava kao jedan od začina.
  6. Španjolska, Indija, Italija i Francuska koriste ga na redovitoj bazi.
  7. Šafran je uobičajen dodatak juhama ili riži.
  8. Talijani ga koriste u tjestenini, a Francuzi u ribljem gulašu.
  9. 1 gram šafrana u stanju je obojati čak 3000 litara vode.

Koristi šafrana za zdravlje

Šafran je bogat antioksidansima koji blagotvorno utječu na naše zdravlje te sprječavaju pojavu bolesti. Zeaksantin, likopen i karoten najvažniji su šafranovi antioksidansi kada je u pitanju prevencija raka, raznoraznih infekcija te ublažavanje stresa.

Šafran je odličan izvor minerala poput željeza, magnezija, bakra, kalija, selena, mangana, kalcija i cinka. Željezo je neophodno za produkciju crvenih krvnih stanica. Kalij je bitan sastojak tekućina u tijelu i kontrolira brzinu otkucaja srca i krvni tlak.

Priprema i skladištenje

S obzirom na to da je šafran najskuplji začin na svijetu potrebno ga je pravilno skladištiti – ne samo kako bi se očuvala njegova blagotvorna svojstva već i kako ovako vrijedan začin ne bi nepotrebno propao. Šafran prilikom pripreme jela treba koristiti veoma “škrto”, odnosno u malim količinama, a ključ svega leži u njegovom ravnomjernom raspršivanju po namirnicama. Osim toga, šafran je moguće izdrobiti u glatki prah koji se još lakše topi u vrućoj vodi.

Dobar šafran nabujat će u kontaktu s vodom što znači da je samo prstohvat šafrana najčešće dovoljan za dobitak željene boje i okusa.  Šafran u prahu valja izbjegavati jer je tada često pomiješan s drugim začinima što smanjuje njegovu kvalitetu. Šafran je potrebno čuvati na hladnom, suhom i tamnom mjestu.

Obožavaš hranu? Provjeri ove članke:

Kombinacije sa svježim sirom koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim

5 domaćih food blogerica čije recepte obožavamo

Back To Top