skip to Main Content

Savjeti kako čistiti i održavati madrac

Održavanje i čišćenje madraca nužan je preduvjet zdravom i kvalitetnom snu. Uz pravilno održavanje produžit ćeš životni vijek madraca, a spavati u čistom i svježem krevetu ionako je najveći užitak na svijetu.

Stručnjaci savjetuju da madrace čistimo svakih 3 do 6 mjeseci. Važno je da madrac očistiš od znoja, mrtvih kožnih stanica, čestica prašine i nametnika koji se u njemu nastanjuju.

Počni s usisavačem

Svaka 3 mjeseca poželjno je dobro usisati madrac. Naravno, moraš koristiti dovoljno dobar usisavač i pravilan nastavak kako bi temeljito usisala, odnosno usisao, krevet i madrac. Odvoji dovoljno vremena za usisavanje i obrati pozornost na rub madraca jer se tamo skuplja najviše prašine.

Riješi se neugodnog mirisa

Ako u svojoj spavaćoj sobi osjećaš neugodan miris svakako provjeri skriva li tvoj madrac slučajno poneku mrlju. Kombinacija masnoća, znoja i prljavštine može biti zaista neugodna za naš nos. Ako se želiš riješiti neugodnog mirisa koji se širi iz ovih mrlja prva stvar koju trebaš napraviti  jesstpoprskati cijelu površinu madraca sodom bikarbonom, a zatim je lagano utrljati u materijal te ostaviti da odstoji oko 10 minuta. Nakon toga jednostavno usisaj madrac.

Reci “zbogom” mrljama

Neke mrlje je gotovo nemoguće u potpunosti odstraniti. Zato je veoma važno da se njima pozabaviš dok se još uvijek nisu u potpunosti upile u madrac. Ako želiš odstraniti mrlje možeš isprobati neki kupovni odstranjivač mrlja ili pak spraviti svoj vlastiti. Napravi mješavinu od 1/4 vodikovog peroksida, jedne žlice tekućeg deterdženta za suđe i jedne žlice soli. Mješavinu zatim nanesi na mrlju i ostavi ju da se osuši. Nakon toga mrlja bi se trebala moći vrlo jednostavno odstraniti.

Zaštiti svoj novi madrac

Ako misliš da je vrijeme za novi madrac, zaštiti ga od prvog dana. Zaštitne navlake za madrace su prihvatljivih cijena i produžit će životni vijek tvog novog madraca.

Back To Top