skip to Main Content

Savjeti kako dijete naučiti lijepom ponašanju

Imati dobre manire vrlo je važno iz više razloga. Jednom kad ih naučimo, one postaju dio našeg života i olakšavaju nam svakodnevne situacije, kako privatno tako i poslovno.

Djeca pravila ponašanja uče od roditelja, pa je važno da majke i očevi budu pažljivi u načinu na koji podučavaju svoju djecu.

Budi im uzor

Najbolji način da svog mališana naučiš lijepom ponašanju je taj da mu budeš primjer. Čak i ako ti se tako ne čini, djeca gledaju svoje roditelje i cijene njihove postupke i riječi.

Daj im više prilika 

Negativno iskustvo treba iskoristiti kao priliku za učenje. Recimo, ako je tvoj posljednji odlazak s djetetom u restoran bio prava katastrofa, nemoj se dati obeshrabriti. Zajedno raspravite što je pošlo po zlu i pokušajte to ispraviti idući put.

Usredotoči se na pozitivne stvari

Jedna od najboljih stvari koju možeš učiniti kad dijete učiš razlici između dobrog i lošeg ponašanja je ta da se usredotočiš na ono što je pozitivno. Sasvim je normalno da će dijete pogriješiti i treba mu ukazati na to, ali nemoj zaboraviti pohvaliti njegovo pozitivno ponašanje.

Počni na vrijeme

Kao i kod mnogih stvari u životu, najbolje je početi rano. Čim dijete počne govoriti, nauči ga jednostavnim riječima kao što su “molim” i “hvala”. Mališan možda u početku neće znati značenje tih riječi, ali će početi razumjeti kontekste u kojima se one koriste.

Ne zaboravi na dosljednost

Učenje dobrih manira, kao i svaka druga vještina koju će dijete naučiti, zahtijeva dosljednost. Ako se doma ponašaš popustljivo, a u javnosti strože postupaš prema djetetu, to će ga vrlo vjerojatno zbuniti. Također, važno je da oba roditelja budu na istoj valnoj duljini. Ako jedan dopušta nešto, a drugi brani, to također može biti zbunjujuće za dijete.

Igranje s drugom djecom

Ono što djeca nauče u interakciji sa svojim vršnjacima postaje temelj za gradnju odnosa prema drugima u odrasloj dobi. Na kraju svakog igranja, podsjeti svoje dijete da zahvali roditeljima prijatelja kod kojeg se je igralo.

Više na temu roditeljstva pročitaj ovdje:

Kako odgojiti dijete da ne bude materijalist?

Kako potaknuti mališana da uživa u povrću?

 

Back To Top