skip to Main Content

Savjeti koji će potaknuti kreativnost tvog mališana

U današnjem takmičarski nastrojenom svijetu razvijanje vještina jedan je od glavnih preduvjeta uspjeha. Dužnost je svakog roditelja da potiče razvoj svog djeteta, odnosno da njegovo prikupljanje znanja ne ograniči samo na čitanje knjiga. Razvoj kreativnosti i samopouzdanja jednako je bitan kao i “bubanje” podataka.

Igračke

Ako se pita naše najmlađe igranje je jedna od najvažnijih aktivnosti u životu. Igranje potiče propitkivanje svijeta koji nas okružuje. Naravno, samo ako se radi o određenim igračkama koje potiču kreativnost kao što su kocke, lopte, glinamol, raznorazne bojice i slično.

Aplikacije na elektroničkim uređajima mališanima neprestano poručuju što će se naknadno dogoditi i samim time usporavaju kognitivni razvoj djeteta. Novac koji bi inače bio utrošen na kupnju skupocjenih elektroničkih uređaja najbolje je uštedjeti i umjesto toga otići družiti se u prirodi.

Okruženje koje potiče kreativnost 

Okruženje koje potiče kreativnost nužan je preduvjet samoj kreativnosti. Zidovi puni šarenih slika i simbola, primjerice, zasigurno će potaknuti kreativnost kod tvog mališana.

Sloboda istraživanja 

Stalno držanje djeteta na oku može biti fatalno za njegovu kreativnost. Dječjem je mozgu potrebna određena doza slobode kako bi se mogao pravilno razviti. Pretjerano posvećivanje pažnje svemu što mališan radi može se negativno odraziti na njegov razvoj u odgovornu odraslu osobu. Zabrane mogu umanjiti fleksibilnost djetetovog razmišljanja i njegovu sposobnost donošenja racionalnih odluka.

Smanjena izloženost ekranima 

Životni stil obitelji uvelike utječe na razvoj kreativnosti kod naših najmlađih. Što dijete manje vremena provede pred ekranom to će mu više vremena ostati za kreativne aktivnosti kao što su slušanje i bavljenje glazbom, ples, igranje u prirodi i crtanje.

Svako pitanje ima svoj odgovor 

Dječji je mozak nalik na spužvu i djeca su sklona stalno iznova postavljati ista pitanja. Ovo ponašanje u stanju je dobro iživcirati odrasle, ali na djetetovo pitanje uvijek treba odgovoriti. Osim toga, uvijek je dobro djecu poticati da postave još dodatnih pitanja. Na ovaj način djeca uče promatrati stvari koje ih okružuju, a uz to također razvijaju i svoje kognitivne sposobnosti.

Aktivnosti u prirodi 

Kada je u pitanju razvoj dječje kreativnosti priroda je često najbolja učiteljica. Priroda je dinamična i naprosto poziva na istraživanje i kreativno razmišljanje.

 

Back To Top