skip to Main Content

Koliko znaš o sirevima?

Sir je jedna od onih namirnica kojeg, više-manje svi vole, a moguće ga je podijeliti u pet velikih kategorija: tvrdi kravlji sir, svježi kravlji sir, ovčji sir, kozji sir te plavi sir.

Postoji, naravno, i mnogo potkategorija pa je tako sireve moguće podijeliti i po okusu, državi iz koje dolaze, starosti, obliku i slično.

U ovom članku sir ćemo podijeliti u odnosu na to iz koje države potiče. Pokušaj ne zasliniti tipkovnicu dok čitaš i zamišljaš lonac prepun raznih sireva koji se tope i međusobno povezuju obogaćeni tvojim omiljenim začinima. Ups! Ova zadnja slika uopće nije pomogla, zar ne?

Francuski sirevi

Ossau-Iraty, Pave De Chirac, Pont-L’Evêque, Raclette, Rambol, Reblochon, Roquefort Blue, Saint-Andre, Saint-Maure, Saint-Nectaire, Selles-Sur-Cher, St. Felicien, Tomme, Tomme de Savoie, Vache De Chalais i Vacherin Mont D’Or, Gabietou, Gaperon, Gourmandise i mnogi drugi!

Skandinavski sirevi

Švedska: Adelost Blue, Bondost, Farmhouse, Farmstead, Graddost, Greve, Herggadost, Kryddost.

Danska: Castello Blue, Danbo, Danish Blue, Esrom, Havarti, Fontina, Saga Blue.

Norveška:  Gammelost, Gjetost, Jarlsberg, Mysost, Nokkelost, Primost, Pultost, Ridder, Ridderost.

Europski sirevi

Švicarska: Appenzeller, Baby Swiss, Brine-Cured, Emmental, Fribourgeois, Gruyere, Lacy Swiss, Stanser, Tete de Moine i mnogi drugi.

Nizozemska: Boerenkaas, Edam, Gouda, Gouda s koprivom, Leyden, Parrano, Quark i laskaas.

Njemačka i Austrija: Allgauer Emmentaler, Bruder Basil, Cambozola, Limburger, Munster i Tilsit.

Grčka: Brine-Cured, Feta, Graviera, Halloumi, Kefalotiri, Kasseri, Kopanisti Blue, Manousti, Mizithra, Xinomyzithra i Xinothyro.

Meksiko i Karibi

Braided, Campesino, Chihuahua, Cotija, Duroblando, Menonita, Nachos i Oaxaca.

Sigurni smo da će ti veliki broj ovih sireva itekako svidjeti, pogotovo ako ih pripremiš na svoj omiljen način te u njima uživaš u društvu bliskih prijatelja, obitelji ili partnera. Sirevi se odlično slažu s crnim vinom – postoji li išta bolje od romantične večere, boce crnog vina i velike ponude ukusnih sireva koji samo čekaju da ih se kuša?

Za koje god sireve da se odabereš ne možeš pogriješiti. Ipak, premda su sirevi jako ukusni, treba ih konzumirati umjereno kako ne bi izazvali probleme s probavom. Uživaj u bogatim i šarolikim okusima ove predivne namirnice!

Dobar tek!

Back To Top