skip to Main Content

Spavanje s otvorenim ustima može dovesti do upale grla

Kao što uvijek kažemo, spavanje je jedna od najbitnijih stvari u životu. Problemi sa spavanjem  uvelike utječu na naše cjelokupno zdravstveno stanje. Svatko od nas spava na nešto drugačiji način, a neki od nas spavaju s otvorenim ustima. Ova navika dovodi do problema sa zubima, ali i upaljenog grla koje nije rezultat prehlade.

Uzroci i simptomi 

Spavanje s otvorenim ustima suši slinu na zubima zbog čega zrak prodire do zuba te ih na taj način oštećuje. Ovo potencijalno može dovesti do gubitka zuba i jednako je loše za zube kao i učestalo ispijanje gaziranih sokova. Spavanje s otvorenim ustima često rezultira umorom nakon buđenja, a  sve zbog manjka zraka  tijekom samog spavanja. Uz sve ovo, tu je uvijek i problem suhih i ispucalih usana.

Jutarnje upale grla izazvane spavanjem s otvorenim ustima prolazne su i rezultat su iritacije. Najbolja prevencija protiv ovakvih upala grla svakako je hidratacija – čaša vode prije spavanja i jedna čaša vode ako se probudiš usred noći zaista čine čuda.

Što se tiče same upale grla tu su nam uvijek od pomoći topli napitci kao što je nezaobilazni čaj s medom. Upala grla isto tako može biti i rezultat apneje u snu, a sve zahvaljujući zastajkivanju u disanju.

Liječenje i prevencija

  • Ako spavaš s otvorenim ustima zbog začepljenog nosa savjetuje se uporaba spreja za nos, lijekova protiv alergija i slično, ovisno o uzroku začepljenosti.
  • Ako je uzrok apneja u snu savjetuje se uporaba CPAP maske koja istovremeno pruža dotok zraka i ustima i nosu.
  • Ako je uzrok upala krajnika ili adenoida savjetuje se uklanjanje krajnika.
  • Uvijek je dobro i grgljati, pogotovo slanu vodu koja je u stanju umanjiti neugodan osjećaj upaljenog grla.
Back To Top