skip to Main Content

Što nas “Mali Princ” uči o ljubavi i razočarenjima?

Naši su snovi prepuni likova koji nisu ništa drugo nego fragmentarni odrazi naše osobnosti. Osobe o kojima sanjamo produkt su naše podsvijesti, a naši snovi ne sadrže dijelove stvarnost drugih ljudi. Osobe iz vlastitog života našoj podsvijesti često posluže kao zrcalo pomoću kojeg prepoznajemo različite aspekte sebe.

Čudesno putovanje Maloga Princa

Mali Princ tijekom svojih putovanja upoznaje cvijet koji se ubrzo pretvara u ljubav njegovog života. Ovaj cvijet simbol je žene ili muškarca o kojima smo oduvijek sanjali. Mali Princ zaista je zaljubljen u taj cvijet, ali on ga zapravo ni ne vidi kako treba. Mali Princ jednostavno projicira svoje snove na spomenuti cvijet.

Način na koji promatramo ljude koje susrećemo u svakodnevnom životu veoma je sličan načinu na koji gradimo likove u svojim snovima. Mali Princ zaljubljuje se u cvijet imajući u vidu samo njegovu vanjsku ljepotu. On pritom ne zna ništa drugo o cvijetu koji mu se toliko sviđa.

Mali Princ u svojoj glavi stvara sliku svoje idealne ljubavi na isti način na koji mi namećemo očekivanja svojim prijateljima, roditeljima, kolegama i ljubavnim partnerima. Sva naša očekivanja nisu ništa drugo nego proizvod našeg viđenja drugih, odnosno naše idealizacije.

Idealiziranje je neizbježan dio života

Svi mi stvaramo idealne slike ljudi s kojima se susrećemo u svakodnevnom životu i ovisno o toj slici skloni smo ih demonizirati ili uzdizati u nebesa. Idealiziranje drugih, često praćen osjećajem da smo žrtve, proizvod je naše podsvijesti.

Svojevrsno “buđenje” i otklanjanje od idealizacije jedini je put do pravilne evaluacije drugih. Naša podsvijest opskrbljena je odličnim filterom – našim snovima. Jedini način da se oslobodimo naših snova jest da se suočimo sami sa sobom. Razbijanje glave oko toga zašto se druga osoba ne ponaša onako kako bi “trebala” nije nešto na što treba usmjeravati svoju energiju.

Nakon što ga njegov ljubljeni cvijet razočara, Mali Princ napušta oblake i vraća se na čvrsto i stabilno tlo. Upravo je to razočaranje Malog Princa prvi korak koji vodi do spoznavanja prave istine o ljubavi.

Gubitak iluzije da će nas druga osoba ispuniti jedna je od najvažnijih životnih lekcija. Svaka osoba koja odluči stupiti u naš život čini nam ogromnu uslugu na kojoj bismo joj trebali biti zahvalni.

 

 

Back To Top