skip to Main Content

Što znači biti ambivert?

Ljude smo skloni kategorizirati kako bi ih bolje razumjeli. Kategorizacije nam pomažu da jasnije vidimo svijet koji nas okružuje premda, naravno, uvijek postoje sive zone kao što je, primjerice, ona između ekstroverta i introverta.

Ljudska je priroda sama po sebi neka vrsta sive zone, zar ne?

Ekstroverti i introverti

Termine ekstrovert i introvert dugujemo slavnom psihoanalitičaru Carlu Jungu. Sve kasnije teorije samo se nastavljaju na Jungovu prvotnu podjelu. Većina teorija smatra kako je svaki pojedinac istovremeno i introvert i ekstrovert, premda mu je jedna strana obično dominantnija. Riječ “ekstrovert” koristimo kako bi opisali osobu koja je okrenuta prema van.

Drugim riječima, ekstroverti su obično otvorene osobe koje interakcija s drugim ljudima ispunjava energijom. Introverti su, s druge strane, pojedinci koje interakcija s drugim ljudima u prosjeku umara te kojima je potrebno više vremena za sebe.

Ambiverti

Rezultati nedavnih istraživanja ukazuju na postojanje pojedinaca koji su istovremeno u približno jednakoj mjeri i introverti i ekstroverti. Takve pojedince zovemo ambivertima.

Ambiverti su pojedinci koji se ponekad zaista žele družiti s drugim ljudima, a kojima je istovremeno ponekad zaista potreban odmor od drugih ljudi i povlačenje u osamu.

Rezultati istraživanja pokazali su da je otprilike 70% naše osobnosti posljedica naše genetike dok na preostalih 30% utječe naš okoliš, drugi ljudi, ali, naravno, i naše ponašanje. Ljudska vrsta veoma je sklona adaptiranju. U određenim situacijama volimo više pričati, a u nekim drugima više slušati druge. S obzirom na to da ambiverti nalaze na granici između ekstrovertiranosti i introvertiranosti to ih u određenim okolnostima stavlja u povlašteni položaj.

Carl Jung prva je osoba koja je otkrila postojanje ambiverta i to još davnih dana. Ipak, samu kovanicu “ambivert” dugujemo psihologu Eysencku. Ambivertnost još uvijek nije dovoljno istražena, ali smatra se da otprilike trećina svjetske populacije spada u ovu kategoriju.

Neovisno o tome jesi li ambivert, ekstrovert ili introvert uvijek je korisno pokušati razumjeti sebe. Ambivertnost, ekstrovertiranost i introvernost mogu biti prednost ili mana ovisno o tome kako se postaviš. Sve što trebaš napraviti jest družiti se s ljudima koji ti odgovaraju, uživati u aktivnostima koje te ispunjavaju te neprestano pokušavati biti najbolja osoba koja možeš biti!

Back To Top