skip to Main Content

Stvari koje tvoj ljubimac nikako ne bi trebao pojesti

Posjedovanje kućnog ljubimca velika je odgovornost koja ne podrazumijeva samo odlazak u šetnju i hranjenje. Ako imaš kućnog ljubimca veoma je važno da iz dohvata svog psa ili mačke izbaciš stvari koje im mogu biti štetne.

Lijekovi

Vjerojatno najveći problemi s tabletama su njihova veličina i to što ih je lako zaboraviti na nekom mjestu dostupnom ljubimcu. Mnoštvo lijekova sadrži tvari koje mogu ozbiljno naštetiti zdravlju ljubimca.

Čokolada

Iako većina ljudi zna da je čokolada otrovna za ljubimce, nikad nije naodmet još koji put to ponoviti. Vrlo se lako može dogoditi da nakon druženja s prijateljima zaboraviš pospremiti komadiće čokolade. Zato uvijek naglašavamo koliko je općenito važno pospremati i bacati ostatke vlastitih obroka.

Sredstva za pranje i čišćenje

Deterdženti i sredstva za pranje suđa nisu nešto što želiš da tvoj ljubimac slučajno poliže ili čak pojede. Drži sve takve stvari u ormarićima kako ne bi došlo do neželjenih nezgoda, pogotovo ako se radi o raznim jastučićima ili tabletama.

Alkohol

Ako voliš svog ljubimca nikada mu nećeš ponuditi alkohol. Alkohol je u stanju ozbiljno naštetiti bubrezima i jetri životinja, a dovodi do opasnosti od povećane razine kiseline u krvi, kome, srčanog udara i smrti.

Luk i češnjak

Iako izrazito zdravi za ljudski organizam, luk i češnjak kod životinja uzrokuju iritaciju u probavnom sustavu što vrlo lako može dovesti do oštećenja crvenih krvnih zrnaca te anemije.

Pizza

Neki od proizvoda koje nalazimo na pizzi opasni su po zdravlje ljubimaca. Osim maloprije spomenutog luka i češnjaka, tu je i sir za pizzu koji nikako ne odgovara životinjskoj prehrani. Isto tako, pizza sadrži velike količine natrija što također šteti zdravlju tvog ljubimca.

Više o suživotu s kućnim ljubimcima pročitaj ovdje:

Prednosti dijeljenja kreveta s kućnim ljubimcem

Čemu nas sve uče naši kućni ljubimci?

Back To Top